[youtube https://www.youtube.com/watch?v=q9bJEs5gshM?rel=0]

Amb la primera claror d’aquest divendres ha arrancat la tradicional baixada de l’aigua de Sant Magí de la Brufaganya, a Pontils, fins a Tarragona. L’emblemàtic acte de les festes de Sant Magí de la capital de la demarcació viu enguany el 25è aniversari des de la seva recuperació.

Es diu que de les fonts de Sant Magí de la Brufaganya, a la Conca de Barberà, en raja aigua miraculosa i, per això, any rere any una comitiva de carros s’encarrega de fer-la arribar a Tarragona. La tradició marca que a primera hora del 17 d’agost arrenca la tradicional baixada i enguany així ha estat per 25è any consecutiu. La comitiva, formada per vuit carros, ha comptat amb una setantena de persones dels portants tarragonins i la Societat Sant Antoni de Valls, molts dels participants ho fan en família. Com ha reconegut el coordinador dels Portants de Tarragona, Carles Baches, la baixada és un tema familiar i de tradició. Baches ha definit: “és una barreja de fe, cultura, tradició i història”.

Els tarragonins vénen a buscar l’aigua “miraculosa” a la Conca

El bon ambient es manté al llarg del recorregut per la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Tarragonès que es divideix en dues etapes, aquesta vegada amb l’amenaça de la pluja. La baixada d’enguany és especial per diversos motius. Entre d’altres, per l’aniversari de la recuperació de la tradició, però també pels atemptats de Barcelona i Cambrils de tot just ara fa un any que van obligar a suspendre les festes, com ha recordat l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. A més a més, aquest 2018 la baixada ha estat precedida aquest dijous per la representació de Les Contalles de Sant Magí, per primera vegada, a la Brufaganya per part de l’Esbart Santa Tecla.

La tradició ja ha arrelat en diverses generacions

Amb els 25 anys de trajectòria, la baixada de l’aigua és ja una tradició arrelada. Al capdavant la fan possible persones històriques de la cultura tarragonina, però també gent jove que s’hi implica activament. Per a les noves generacions, la comitiva de carros dels portants de l’aigua ha existit tota la vida. Per exemple, l’alcaldessa de Pontils, Sara Janer, recorda el pas dels cavalls i els carros quan era petita i, dues dècades després, l’ha pogut redescobrir des de dins.

ÀUDIO: Sara Janer, alcaldessa de Pontils, parla de la tradició

 

L’aigua de les fonts ja recorre el Camp de Tarragona dins dels barrals que transporten els 8 carros. La comitiva arribarà aquest dissabte a les 6 de la tarda a Tarragona i així es complirà la tradició per 25è any consecutiu.