Els sons del Mediterrani han encetat la sisena edició del Festival de Música Antiga del Monestir de Poblet. A l’antic dormitori dels monjos, davant de gairebé 700 persones, els encarregats d’obrir la programació musical han estat refugiats i immigrants de Síria, Afganistan, Turquia, Iraq, Sudan, Bulgària, Bangla Desh i Armènia. Amb el mestre Jordi Savall al capdavant, els músics d’Orpheus XXI han proposat un diàleg de les músiques cristianes, jueves i musulmanes.

Orpheus XXI, que ha presentat a Poblet “Camins de l’exili i de l’esperança”, és el resultat d’un projecte que ja porta dos anys de treball. “És un dels projectes que em fa més satisfacció, veure com aquesta gent que ha hagut de fugir de la guerra ha trobat de nou, a través de la música, un camí i una esperança”, ha expressat Jordi Savall qui ha remarcat la necessitat d’oferir als refugiats vies perquè puguin desenvolupar la seva qualitat humana i per poder-los integrar. En paraules de Savall, el primer concert ha estat una celebració de la llibertat i de sentir-se lliures de poder fer la seva música que estimen.

ÀUDIO: Jordi Savall destaca l’essència del projecte Orpheus XXI

El primer concert del festival ha comptat amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, acompanyat de diverses autoritats territorials i locals.

D’altra banda, el Festival de Música Antiga manté les conferències prèvies a cada concert. A un quart de 9 del vespre són els experts els qui reflexionen al voltant del contingut de cada programa. En aquesta primera jornada, la xerrada l’ha ofert Josep Mª Bricall, doctor en Economia i exrector de la UB.

El festival clourà amb la música d’un compositor que va ser monjo a Poblet

Sota el títol “La memòria i els símbols del poder, de la fe i de l’exili” el festival ha programat quatre concerts, tot i que a  causa de les tempestes dels darrers dies, els concerts se celebraran tots a l’interior del monestir. Aquest dissabte al matí, per primera vegada, es podrà escoltar una formació emergent, és el cas de Tasto Solo.

El relleu el prendran dos conjunts emblemàtics de Savall. En primer lloc, Le Concert des Nations dedicarà la seva actuació al compositor francès François Coperin, mentre que la cloenda servirà per homenatjar a Mateu Fletxa, un compositor català del renaixement que va acabar els seus dies al Monestir de Poblet com a monjo. La interpretació anirà a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya.

GALERIA D’IMATGES

PROGRAMA

Dissabte 11 d’agost, a les 11:30
Refetor de Conversos
EARLY MODERN ENGLISH MUSIC
Cançons, consorts & grounds, 1500-1550
TASTO SOLO

Dissabte, 11 d’agost, a les 21:30
Dormitori
LES NATIONS
de François Couperin
LE CONCERT DES NATIONS

Diumenge, 12 d’agost, a les 21:30
Dormitori
RETAULES ESPIRITUALS
Mateu Fletxa & Bartomeu Càrceres
JOVE CAPELLA REIAL DE CATALUNYA

Conferències prèvies als concerts
20,15h
Palau de l’Abat

Dissabte, 11 d’agost
Eduard Segarra,
professor de Dret de Nacionalitat,
Estrangeria i Ciutadania Europea d’ESADE

Diumenge, 12 d’agost

Josep Mª Gregori, musicòleg