[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3_iCfHvfotc?rel=0&showinfo=0]

La Generalitat de Catalunya ja ha publicat al DOGC la resolució que estableix les restriccions de circulació de camions a l’N-240, entre les poblacions de Borges Blanques i Montblanc, i també a la N-340. Concretament la prohibició serà entre el punt quilomètric 69 de les Borges i el 36,5 de Montblanc, però el Govern català demana al Ministeri de Foment que aprovi les bonificacions  en els trams corresponents de les autopistes AP-7 i AP-2 perquè s’acabi de fer efectiva la mesura.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha manifestat que “el Govern català té la feina feta: l’Estat ha de ser més àgil” i per això ha demanat el màxim de celeritat ja que “com més aviat ho puguem aplicar, millor”.Gavín ha exposat, “no hi ha justificació per al retard” en l’aprovació de les mesures que corresponen a l’Estat.

L’acord amb l’Estat es va fer el setembre de 2017 entre el ministeri de Foment i el conseller de Territori, Josep Rull,  i comptava amb el suport d’una trentena de municipis afectats pel pas de les vies en aquests trams, i s’havia de poder fer efectiu en pocs mesos.
El Govern català, a través del Servei Català de Trànsit, ha publicat ja la resolució per la qual s’estableixen les restriccions i, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha instal·lat la senyalització vertical que informa de la restricció de vehicles pesants a les dues vies. Ara només queden pendents les gestions del Govern central.
Camions a l’N-240 a l’altura del polígon de Plans de Jori (Imatge: Pep Morató)

N-240, més segura

El Govern de Catalunya assegura que l’objectiu de les restriccions és contribuir a descongestionar i reduir la sinistralitat en aquestes carreteres i millorar la mobilitat, si més no, fins que les característiques de les infraestructures assoleixin una major seguretat i fluïdesa viària. Es calcula que la implantació d’aquestes mesures permetrà desviar entre 1.400 camions diaris de la N-240 cap a l’AP-2.
En matèria de mobilitat, la publicació de la resolució arriba pocs dies abans del tall de carretera que des de la Conca es farà a la N-240 aquest diumenge per reclamar la finalització de les obres de l’A-27 i el túnel del Coll de Lilla.