[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MMlXDP2vMZM?rel=0]

Els pagesos de la Conca de Barberà preveuen que la collita de cereals d’enguany serà bona gràcies a les pluges dels darrers mesos, tot i que l’alta pluviometria també ha afavorit la proliferació de malalties.

La campanya de la sega s’ha enrederit uns dies a causa de les pluges i la falta de calor, en comparativa amb els darrers anys que s’havia avançat fins a principis de juny. Tot i això, on podrien superar-se els volums de l’any passat amb major proporció és, sobretot, a la Conca estricta, segons explica Joan Puig, enginyer tècnic de Coperal, l’agropecuària de la comarca que té influència en unes 10.000 hectàrees. Per contra, s’assenyala que a la Baixa Segarra la producció no serà tan bona, en aquesta zona la sega ha començat més tard.

La tona de blat, a uns 150 euros

La segadora buidant la collita de pèsols (Foto: Josep Morató)

D’altra banda, la previsió de bones collites ha fet disminuir el preu dels cereals des de l’inici de la campanya, com ha reconegut el pagès Blai Bosch. Actualment, el preu de la tona de blat se situa al voltant dels 150 euros. En qualsevol cas, els preus variaran durant les setmanes de collita que s’espera que s’allarguin fins a mitjans o finals d’agost.

Especialització i volums de treball més grans

Les plantacions de cereals més abundants al territori continuen sent l’ordi i el blat, per bé que alguns pagesos també treballen amb el pèsol, la civada i la colza. “Per temes de legislació europea i criteris econòmics hem vist que ara han introduït noves espècies a cultivar”, exposa el pagès Joan Saumell. A més a més, constata que la varietat de cultius permet fer una rotació al camp, un fet que redueix l’aparició de malalties i males herbes. Un dels canvis dels darrers anys, més enllà de les millores en la maquinària, és que s’han consolidat els pagesos que treballen grans superfícies agrícoles i s’han especialitzat en determinats cultius.

Un any més, des del Departament d’Agricultura s’ha activat el pla operatiu especial de vigilància i de suport al món rural per reduir els d’incendis forestals relacionats amb els treballs de la sega.