[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jOMdL6OZz4I?rel=0]

La biografia de Vidal i Barraquer escrita l’any 1970 per Ramon Muntanyola s’ha presentat aquest dijous a Tarragona amb motiu dels 150 anys del naixement del cardenal Vidal i Barraquer, 75 de la seva mort i 40 del seu enterrament definitiu a la catedral de Tarragona.

En concret, l’obra que ha arribat ara a l’església de Sant Agustí de Tarragona és la reedició de la biografia, titulada Vidal i Barraquer, cardenal de la pau. El treball es va presentar aquest febrer al Monestir de Poblet per cloure l’any dedicat al centenari del naixement del poeta i capellà espluguí, Ramon Muntanyola. De fet, va ser allà on el 1968 un grup de preveres va encarregar a Muntanyola l’escriptura de la biografia del cardenal Vidal i Barraquerque va publicar el 1970 poc abans d’emmalaltir i morir el 1973 a Salou. L’Abadia de Montserrat ha tingut cura de la nova edició amb aportacions de Josep Massot.

Enguany, se celebra l’any dedicat a Vidal i Barraquer i, per això, s’han programat múltiples propostes al Camp de Tarragona. L’assistència de les màximes autoritats religioses i institucionals, com també les famílies de Vidal i Barraquer i de Muntanyola, van donar solemnitat a l’acte d’aquest dijous a Tarragona.

Francesc d’Assís Vidal i Barraquer va néixer fa 150 anys a Cambrils. Durant la Guerra Civil va refugiar-se al Monestir de Poblet, on va ser detingut per milicians de la FAI, tot i que salvat de ser afusellat va aconseguir exiliar-se a Itàlia per intervenció del Govern de la Generalitat republicana. Va morir a Suïssa fa 75 anys, però fins el 1978 el seu cos no va poder ser traslladat a Tarragona.