Montblanc ha tancat aquest vespre la 31a de la Setmana Medieval i ho ha fet amb un acte emotiu, després de la representació de les Corts Catalanes de 1414. La cloenda de l’edició d’enguany ha estat un clam per la llibertat, un acte en què Jordi Cuixart ha rebut l’espasa d’honor de l’Associació Medieval que ha recollit la seva companya Txell Bonet.

L’església de Santa Maria plena a vessar i amb gent a l’exterior ja augurava un tancament emotiu  i així ha estat. En primer lloc, s’han representat les Corts Catalanes de 1414, un espectacle de recreació històrica que ha establert un pont entre el moment polític i social actual amb el d’aquella Catalunya del segle XV. La representació ha acabat amb la projecció d’un llaç groc a la paret de l’església que ha donat pas als parlaments de tancament. Els discursos han estat clarament reivindicatius, molts per una república Catalana, però sobretot el clam ha estat per la cultura i la llibertat.

Jordi Cuixart ha rebut l’espasa d’honor

Txell Bonet, qui durant l’acte ha rebut la trucada de Jordi Cuixart, ha recollit l’espasa d’honor de l’Associació de la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi enguany en homenatge al president d’Òmnium Cultural, empresonat des de l’octubre. “Amb un agraïment etern per l’homenatge”, Txell Bonet ha destacat el valor immaterial de la Setmana Medieval i l’entrega i unió de la societat per tirar endavant la festa.

ÀUDIO: Fragments del discurs de Txell Bonet

Al seu temps, el president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Joan López, remarcava que l’espasa per a Cuixart no és per a la independència, sinó per a la llibertat de tots. El president de l’entitat ha agraït els esforços de tots els participants i de les institucions col·laboradores, mentre que ha demanat que “iniciatives com la Setmana Medieval siguin reconegudes i tinguin un tractament diferenciat respecte d’altres celebracions”. “La cultura és el tresor més gran que tenim i, si la cuidem, ens ho torna tot”, afegia López.

ÀUDIO: Discurs del president de l’Associació Medieval, Joan López

Al seu temps, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha reivindicat la llibertat del poble de Catalunya i ha fet una crida a la insurgència i a la rebel·lió.

ÀUDIO: Parlament de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu

La vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Llansana; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs, i el diputat de Cultura de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, també han intervingut en l’acte. Finalment, el president del Consell Comarcal, Francesc Benet, ha aprofitat els parlaments per destacar els resultats de la prova pilot de recollida selectiva porta a porta que s’ha fet durant la Setmana Medieval a les tavernes i que aviat es farà al centre històric de la Montblanc.

GALERIA D’IMATGES