L’Ajuntament de l’Espluga ha elaborat un cens dels habitatges que es troben fora del nucli urbà per tal de tenir localitzades totes les persones que viuen al terme municipal, encara que sigui esporàdicament, i actualitzar el pla d’incendis.

El regidor de Medi Ambient de l’Espluga, Antonio Vendrell, va explicar el projecte en el darrer Ple Municipal del mes de febrer. La iniciativa sorgeix del pla de prevenció d’incendis pel qual ara s’habilitaran franges de baixa densitat forestal en els nuclis d’habitatges aïllats i, a més a més, s’aprofita l’ocasió per posar al dia el cens. Aquestes dades serviran per actualitzar la informació del pla d’incendis local, que ara és la del 2014, i també per renovar la informació que apareix de l’Espluga al Pla Infocat d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya, ja que la darrera actualització va ser el 2012. Aquesta informació també es facilitarà als vigilants municipals i a l’Associació de Defensa de l’Espluga.

La regidoria de Medi Ambient ha localitzat 35 punts habitats, però els veïns afectats no en tindrien constància, com a mínim és el cas de Josep Estadella, propietari de l’hotel rural de la Masia Font de l’Oca, i de Josep Martí, veí de la zona del Molí d’en Guasch. Els veins celebren la iniciativa, però denuncien la desinformació que pateixen, no només en aquest cas, sinó també en episodis d’inclemències meteorològiques, com per exemple les nevades.