En honor a Sant Antoni, però també a Sant Sebastià, les nostres comarques s’omplen aquest cap de setmana de festa a molts municipis. L’Encamisada de Falset o els Quintos de Sarral són algunes de les destacades però en tenim moltes més.

Amb la Festa Major de Sant Antoni a Vila-Seca arriben les tradicionals curses de cavalls el dia 21 de gener a partir de les 12 del migdia. El Tradicional Cós de Sant Antoni, Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional, tindrà lloc al Circuit Hípic del Parc de la Torre d’en Dolça.  A les 12 del matí començarà la primera cursa de 1.700 metres de distància. En segon lloc, se celebrarà la cursa Gran Premi Ajuntament de Vila-seca, d’una distància de 2.500 metres. Per últim, la cursa Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres, tancarà el Cós de Sant Antoni  on es podran veure multitud de cavalls pura sang anglesos.

A més a Vila-Seca hi trobem altres actes interessants de cultura popular, entre els quals destaquem la nit del foc, aquest dissabte al vespre o la sortida del seguici tradicional diumenge a la tarda.

A la Conca de Barberà se celebren els Tres Tombs de Sarral, la Festa Major d’Hivern de Vimbodí i Poblet i la Fira de la Tòfona de Vilanova de Prades

A Vimbodí i Poblet segueixen els actes en honor a Sant Antoni, aquest divendres amb la campanya de donació de sang i dissabte amb la caminada al Codoç, el ball de tarda i el cinema a la nit. Diumenge acabaran la festa amb el concert d’hivern de la Coral Veu de la Terra de Vimbodí i amb una doble sessió de cinema.

A Riudoms celebren aquest cap de setmana la festa major en honor a Sant Sebastià. De dissabte en destaquem el correfoc, a les vuit del vespre. Començarà amb els Versots, una petita sàtira de l’actualitat a càrrec de la Colla de Diables de Riudoms, i després, continuarà amb una carretillada al voltant de la plaça de l’Església. Aquest any, també compta amb la participació de la nova colla de Diablons de Riudoms. Els actes més destacats de diumenge giraran entorn la XX Trobada de Sacaires de Catalunya, amb diversos grups de sacaires participants. L’altre moment destacat del diumenge serà la professó de Sant Sebastià, amb la presència dels grups de sacaires, la Banda Principal de Riudoms i la germandat Ecce Homo de Tarragona.

El foc també serà el protagonista dels actes principals en honor a Sant Sebastià a Vallmoll. Així el dissabte, dia central de la celebració, destaquem les matinades diabòliques al matí i el ball de sant miquel i els diables a les 8 del vespre.

A les Borges del Camp celebren Sant Antoni. Aquest divendres a partir d’un quart de nou tindrem el correfoc de Sant Antoni amb els diables del municipi. Dissabte la missa i benedicció dels animals i la ballada de gegants. De diumenge un dels actes curiosos és la II Crono de Pujada al Campanar.

A Constantí també celebren la festa major en honor a Sant Sebastià. Entre els actes de cultura popular i tradicional més destacats, aquest divendres la cercavila d’anunci de la festa amb el grup La Corranda i els grallers de Constantí. Dissabte els actes centrals giraran entorn de l’ofici del sant. Així a les 11:50 sortirà el seguici popular del municipi i les autoritats cap a l’ofici. Després de l’ofici hi haurà les ballades dels diversos elements del seguici com són els balls de pastorets, patatuf, cavallets, el ball petit de Constantí i els nans. També hi haurà sardanes amb la Cobla Costa Brava. Diumenge a les 11 hi haurà la trobada gegantera i la presentació d’un nou element de cultura popular del municipi.

Del Masroig, al Priorat, en destaquem el ball de coques de dissabte a la tarda amb la cobla mirantfont. De Castellvell del Camp destaquem que aquest dissabte es farà la presentació oficial de la restauració dels gegants i diumenge un acte singular com és l’encesa de les teieres de l’església. A Reus dissabte hi tindrà lloc el quart ball d’hivern amb cercavila, sopar popular i ball folk i rifa de coques.

I a la Riera de Gaià dissabte s’hi celebra el primer aniversari de la coordinadora balls de diables tradicionals de Catalunya. Hi haurà diverses conferències, el ball parlat de la llacuna, dinar popular i encesa conjunta final.

Vilanova de Prades dóna protagonisme a la tòfona

Dissabte Vilanova de Prades organitza la Fira de la Tòfona i concurs de gossos tofonaires. Durant la jornada de fira es podrà gaudir del mercat de productes de proximitat, les ponències a càrrecs d’especialistes del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) i del Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón (CITA), del 2n concurs de gossos tofonaires, degustacions de vins i tapes amb tòfona i del showcooking amb el xef Francesc Arumi, del Restaurant Can Jubany.

També són festes a Nulles, Montferri, Alió, Montbrió del Camp, Vila-Rodona, l’Alforja, Gratallops, El Rourell, Torredembarra, Vilaplana, Rodonyà i Vilanova d’Escornalbou entre d’altres.

AL TERRA DE FESTA T’EXPLICAREM TOTES LES PROPOSTES CULTURALS DEL CAMP DE TARRAGONA. El divendres a les 12 h i el dissabte a les 9 h a l’Espluga FM Ràdio.