La majoria de consistoris de la Conca de Barberà donen suport al Govern de Catalunya encapçalat pel president Carles Puigdemont i veuen amb bons ulls la declaració de la independència. Alguns dels alcaldes de la comarca van viure des del Parlament les votacions del passat divendres i asseguren que proclamar la República Catalana és l’única sortida perquè l’aplicació de l’article 155 era inevitable.

Molts dels alcaldes de la Conca han engegat la setmana reconeixent el Govern de la Generalitat com a autoritat referent malgrat l’aplicació de l’article 155 per part del Govern espanyol. “No reconeixerem cap altre president que el que tenim actualment”, ha expressat l’alcalde de Santa Coloma de Queralt, Magí Trullols. En la mateixa línia, el batlle montblanquí, Josep Andreu, afirmava: “Només contemplem la legalitat de les nostres institucions, del parlament i de la Generalitat”.

D’altra banda, l’alcalde de Vilanova de Prades i representant del PSc a la vila, Artur Miró, no ha volgut fer declaracions sobre el posicionament del consistori.

ÀUDIO: Balanç de les declaracions dels alcaldes de la comarca a l’EFMR

Els ajuntaments de la comarca seguiran les indicacions del Govern català

Tot i que el suport majoritari a la declaració de la independència és clar, els representants polítics dels municipis no amaguen que estan afrontant els dies amb incertesa i temen per les conseqüències que pugui tenir l’article 155 en l’administració local. Magí Trullols considera que els passos del Govern haurien de ser més ferms i més concrets perquè, per bé que reconeix la complexitat del moment, admet: “no sabem si estem en dues administracions o no”.  L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, va reconèixer divendres que els dies que vindran seran durs, però manté el suport a les indicacions que mani el Govern i el Parlament. De fet, un dels punts de coincidència d’alcaldes i alcaldesses és que és necessari actuar en bloc i donar suport a les institucions catalanes. 

“Tot el món local, d’alguna manera, és com el suport polític de sota cap a dalt”, ha manifestat l’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, conscient del paper que juguen els consistoris en aquest moment històric. Al seu temps, l’alcaldessa de Passanant i Belltall, Carme Amenós, considera que “els Ajuntaments són una base molt forta” i assegura que divendres es va fer un pas molt important. Josep Andreu apel·la a la prudència, però creu que la independència té un suport majoritari, com per exemple a Montblanc.

En municipis de la Conca es va celebrar el resultat de les votacions del Parlament de Catalunya que donaven llum verda a la proclamació de la República. L’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell, ha exemplificat que al municipi es va produir una celebració espontània a la plaça Major, com també es va produir a l’Espluga de Francolí amb la participació d’un centenar de persones. No va ser tan nombrosa la mobilització a Senan, però no es van estar de retirar l’estelada de l’Ajuntament per substituir-la per la senyera amb l’esperança, ha explicat l’alcaldessa, de no haver-la de penjar mai més. Aquesta acció també es va produir a l’Ajuntament de Montblanc i al Casal de l’Espluga. La celebració a Montblanc es va celebrar l’endemà, dissabte, també a la plaça Major. D’altra banda, en alguns municipis, com Sarral, no es va organitzar cap acte de benvinguda a la República.