Aquest diuemge s’ha presentat el llibre Els goigs i altres himnes populars de Mn. Ramon Muntanyola un recull que reuneix els goigs i altres cants escrits pel sacerdot i poeta espluguí.

La nova publicació es va presentar a l’Auditori Carulla Font del Casal amb la participació de l’alcalde de l’Espluga, David Rovira; el president dels Gogistes de Tarragona, Carles Baches; l’autor del recull, Mn. Roig i Montserrat, i el professor Lluís M. Moncunill Cirac que va ser l’encarregat de conduir l’acte de presentació.

El recull de goigs  és una de les tres publicacions que s’han editat enguany amb motiu del centenari del naixement de Ramon Muntanyola i Llorach i surt a la llum amb l’objectiu de reunir i preservar els cants escrits per Muntanyola. El llibre inclou 19 goigs i altres cants i himnes del sacerdot espluguí. “Són uns cants en honor a uns patrons, normalment, però Mn. Ramon tenia la traça de posar-hi la seva poesia”, va remarcar a l’EFMR Josep M. Vallès, un dels impulsors de l’any de commemoració del centenari de Ramon Muntanyola.

Durant l’acte de presentació, Lluís M. Moncunill Cirac va destacar el compromís per la pregària i el do de la poesia de Ramon Muntanyola assegurant que pel mossèn espluguí la poesia era el gemec musical de l’ànima. “Muntanyola va ser un poeta de Déu i de Catalunya”, afegia Moncunill. Durant la ponència va remarcar que Muntanyola era un home alèrgic al Nacional Catolicisme i que algunes de les paraules que va escriure al seu temps encara avui podrien trobar conexions amb l’actualitat política. Lluís M. Moncunill va posar en valor que l’espluguí tenia grans recursos per connectar amb el poble amb el seu missatge avangèlic i poètic.

El dia vindrà, l’antologia poètica; Els goigs i altres himnes populars de Mn. Ramon Muntanyola, el recull dels goigs, i El cardenal de la Pau, la biografia reeditada del cardenal Francesc d’A. Vidal i Barraquer, són els tres llibres que s’hauran publicat durant el centenari de Mn. Ramon Muntanyola.