Més de 100 persones s’han concentrat aquesta tarda a la plaça de la Vila de l’Espluga per celebrar la proclamació de la República Catalana després que el Parlament de Catalunya hagi declarat la independència aquest migdia. Els espluguins han celebrat la notícia amb cava, carquinyolis i les actuacions de grups de cultura popular. 

L’acte ha començat de forma tímida al voltant de les 20.30 h, moment en què el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, estava compareixent per anunciar que dissol el Parlament i convoca eleccions el 21 de desembre. Per bé que la notícia ha arribat a la plaça, la mobilització a l’Espluga ha guanyat força més enllà de les 21 h. La celebració ha comptat amb l’actuació dels nans de l’Espluga i de la geganta de la Germandat de la Santíssima Trinitat amb l’acompanyament musical dels Grallers de l’Espluga.

La concentració també ha comptat amb els parlaments dels representants del consistori espluguí. Jordi Miró, regidor de Som Espluga, ha estat el primer a parlar i ho ha fet per celebrar la decisió del Parlament en forma de proclamació de la República Catalana.

Per la seva part, l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, també ha celebrat la independència de Catalunya i ha posat de manifest que ha representat els ciutadans de l’Espluga assistint al Parlament. Una representació de l’Espluga que, com ha anunciat Rovira, ha estat doble perquè l’espluguí Ferran Civit ha estat un dels diputats que ha participat en les votacions i, alhora, després d’aquestes ha aparegut al Parlament amb una de les urnes del referèndum a l’Espluga. Finalment, el regidor de comunicació i cultura, Jordi Torre, ha llegit part el text que aquest migdia s’ha votat al Parlament. Per tancar l’acte s’ha cantat els Segadors també amb l’acomapanyament dels Grallers de l’Espluga i s’ha fet esclatar una traca.