L’Espluga de Francolí ha tancat aquest dilluns la Festa Major d’aquest 2017 amb un balanç de participació més alt que en darreres edicions. Les noves propostes han tingut una bona acceptació i els nous reclams de la cultura popular del municipi han estat els protagonistes de les cercaviles i les ballades de la Festa Major.

L’espluguí Ferran Civit encetava dimarts la Festa Major d’enguany amb el pregó des del parc del Freginal. Des de dimarts, el municipi ha celebrat actes festius, socials i culturals, gairebé una cinquantena en total. Una de les primeres novetats es va viure dimecres després de la final del 1r torn del curset de natació a la piscina municipal, ja que en aquesta ocasió s’hi van instal·lar inflables per als infants.

2017, l’any del naixement dels gegantons neolítics

La novetat més esperada de la Festa Major d’enguany ha estat el naixement dels gegantons neolítics, Terra i Pastor. L’estrena dels nous gegantons va ser dijous després d’un espectacle teatralitzat que va congregar unes 300 persones a les Coves de l’Espluga. Els gegantons Terra i Pastor van ser el centre de totes les mirades durant la cercavila de dijous. Tot i que han mantingut el protagonisme durant tot el cap de setmana, els més aplaudits de la Cercavila Gran de divendres van ser els membres de la nova colla infantil del Ball de Bastons de l’Espluga.

Després de gairebé una dècada sense colla infantil, una desena de nens i nenes debutaven aquesta Festa Major després de poc més d’un mes d’assajos. Aquesta vegada la Cercavila Gran de Festa Major comptava amb la participació del Basilisc Petit de Reus i de Lo Tossino de Tàrrega. D’altra banda, diumenge la Gran Ballada de Festa Major va estar marcada pel bateig dels nous gegantons que van ser apadrinats per Antoni Carreras i Helena Rivero. En aquesta ocasió, es va col·locar a la gegantona Terra el collaret pintat per Noe Gaya i es va comprovar el nom en Braille gravat als braços dels gegantons, en una iniciativa única que ha comptat amb el suport de Meritxell Lorca.

Les noves propostes es tradueixen en un creixement del públic

Uns dels actes que més ha vist augmentar l’assistència ha estat el vermut del divendres en què el show de Lo Pau de Ponts va superar les expectatives de l’organització. Una de les propostes musicals que també va superar l’aforament previst va ser el concert de Judit Neddermann que dilluns tancava la Festa Major d’enguany amb gairebé 400 persones al jardí dels Francolins. De fet, una de les apostes d’aquesta edició han estat les propostes musicals i és que aquests dies també s’ha celebrat el concert d’Andrea Motis i Joan Chamorro Quartet o, d’altra banda, el concert jove de dissabte amb Animal i del grup de versions Dalton Bang.

Una altra cita històrica d’aquesta Festa Major és la que es vivia dissabte amb la 40a edició de la Cursa Popular de l’Espluga de Francolí que, un any més va protagonitzar la tarda de dissabte a l’Espluga, enguany amb més participants, un total de 725.

El Museu de la Vida Rural, escenari d’actes de la Festa Major

Al llarg dels sis dies de Festa Major, l’Espluga ha acollit diverses actes culturals, alguns al Museu de la Vida Rural. És el cas de la cinquena edició del RUSC, el Festival de Poesia de l’Espluga, que es va celebrar dijous al jardí dels Francolins amb la participació dels poetes Odile Arqué, Francesc Gelonch, Martí Sales, Laia Noguera i Manuel Forcano i la música de Germà Aire. La versió infantil del festival, el Rusquet, es va celebrar dissabte amb la poesia d’Andreu Galan i el beatboxer i pianista Jaume del Corral.

Com és habitual, coincidint amb la Festa Major, el Museu de la Vida Rural ha inaugurat una de les principals exposicions de la seva programació. Aquesta vegada, el MVR ha estrenat «Per Catalunya en carro» un recull d’obres de Casas i Rusiñol que combina pintura, dibuix, escrits i retalls de premsa.

L’any de celebració del centenari de Mn. Ramon Muntanyola també es va incloure en la programació de la Festa Major, concretament amb la presentació de l’antologia poètica de Muntanyola titulada Dia vindrà. L’acte es va celebrar dijous amb la participació de l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira; el Pare Abat de Poblet, Octavi Vilà; el coordinador dels actes de l’Any Muntanyola, Josep Mª Vallès; Joan Mª Pujals, que ha tingut cura de l’edició del llibre, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

La Festa Major de l’Espluga se celebra en honor als patrons de la vila, Sant Abdó i Sant Senén, per aquest motiu diumenge es va celebrar l’eucaristia solemne en honor als dos patrons. A més dels actes tradicionals, la Festa Major també va comptar amb la recuperació de la Festa de la Bicicleta celebrada divendres i que va sumar uns 90 participants o, ja diumenge, els jocs de fusta familiars i l’espectacle d’humor d’El Conde de Cadiz. D’altra banda, la proposta teatral d’enguany, l’obra Segueix el teu cor d’Enric Mas, va atreure prop de 200 persones.

Finalment, un dels actes que simbolitza el final de la Festa Major, el castell de focs a càrrec dels Diables de l’Espluga, va reunir centenars de persones a la plaça Montserrat Canals i al voltant de la rotonda del Casal per acomiadar els cinc dies d’actes festius al municipi, per bé que dilluns encara quedaven dues propostes.