La cercavila gran de la Festa Major de l’Espluga d’aquest divendres es podrà veure en directe per les televisions locals de Catalunya en connexió amb el programa Paískm0. Serà la primera vegada en què la Xarxa de Comunicació Local connectarà amb l’Espluga i ho farà amb motiu del naixement dels gegantons neolítics Terra i Pastor, ja que juntament amb els gegants Gorg i Spluc formen la primera família  completa de gegants neolítics. A la Conca de Barberà el programa Paískm0 es podrà veure entre les 19h i les 20h a TAC12. 

L’espai televisiu seguirà en directe la cercavila durant cinc minuts des del carrer Lluís Carulla, on l’espluguí Xavier Lozano, presentador de l’informatiu Notícies12 de TAC12, entrevistarà l’historiador espluguí Antoni Carreras, padrí dels gegantons.  Carreras explicarà la simbologia de les figures i recordarà l’espectacle del naixement del gegantons d’aquest dijous a les Coves de l’Espluga. D’altra banda, també es destacaran altres grups de cultura popular de l’Espluga, per exemple s’explicaran els 25 anys dels Grallers de l’Espluga.

La iniciativa de les televisions locals coincideix amb un any destacat per la cultura popular espluguina. D’una banda, aquest dimecres s’han complert els 10 anys del naixement dels gegants neolítics Gorg i Spluc, un aniversari que es va celebrar dissabte amb la Trobada Gegantera de l’Espluga, i diumenge la jornada va estar marcada per l’acte commemoratiu dels 25 anys dels Grallers de l’Espluga. D’altra banda, el Ball de Bastons de l’Espluga recuperen aquest divendres, després de més de 8 anys, la colla infantil coincidint amb el 20è aniversari de l’entitat.