L’Espluga de Francolí celebrarà aquest pròxim dissabte 22 de juliol els 10 anys dels Gegants Neolítics Gorg i Spluc, nascuts el 2007 per donar a conèixer a través de la cultura popular el passat prehistòric de l’Espluga, conegut per les seves coves.

L’aniversari es commemorarà amb una gran trobada gegantera, sense precedents a l’Espluga, que aplegarà més de 40 gegants i més de 500 geganters i grallers d’arreu de Catalunya. Una commemoració que l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans completarà el 27 de juliol amb el naixement dels gegantons Terra i Pastor, que representaran els dos fills preadolescents del Gorg i l’Spluc. Tot plegat amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.

Una trobada multitudinària

La trobada, que s’inclou en el programa de la Setmana de la Joventut que organitzen l’Ajuntament de l’Espluga, l’Associació Juvenil Auvënguen i el PIJ Francolí, aplegarà a l’Espluga figures d’arreu de Catalunya, procedents sobretot del Camp de Tarragona, la plana de Lleida, les comarques de Barcelona, i el Moianès, d’on vindran uns dels altres gegants prehistòrics de Catalunya, el Toll i la Teixonera, nascuts justament fa també 10 anys, el 22 d’abril de 2007.

La majoria de poblacions que estaran representades a l’acte són viles i ciutats que els gegants Gorg i Spluc han visitat en aquests 10 anys d’història. Això farà que a partir de les 6 de la tarda del 22 de juliol la plaça Montserrat Canals de l’Espluga es comenci a omplir de gegants de tot tipus, geganters i grallers, que a dos quarts de 7 de la tarda iniciaran una cercavila pel centre de l’Espluga que acabarà a la plaça de l’Església. Allà seran rebuts per les autoritats locals i els representants de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans. Després es farà el ball conjunt i el lliurament de records, i després els gegants i grallers es dirigiran fins la plaça Montserrat Canals, on acabarà el recorregut. A la nit, més de 500 persones soparan plegades a la pista de l’escola Martí Poch, en una jornada que acabarà amb la Festa Jove amb CatRock i sessió de Dj’s dins la Setmana de la Joventut de l’Espluga de Francolí.

Més de 20 colles participaran a la trobada d’aquest dissabte

La trobada gegantera d’aquest 22 de juliol comptarà amb la participació de més d’una vintena de colles vingudes d’arreu de Catalunya. Les colles participants provenen de l’Espluga de Francolí (Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans), Ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga, Montblanc (Amics dels Gegants), Vimbodí i Poblet, Rocafort de Queralt, Pira, Vilallonga del Camp, La Selva del Camp, Alcover, Valls (Colla Pessigolla), Tarragona (Passeig Torroja), Tarragona (El Serrallo), Cambrils (Tota l’Endenga), Vinyols i els Arcs, Segur de Calafell, Torregrosa (Els descordats), Verdú, Coll de Jou, Moià, La Llacuna, Barcelona (Sant Andreu Palomar) i el Prat de Llobregat.