El servei d’autocars per transportar els joves de la Conca a les festes dels municipis, enguany amb el nom de Transport Nocturn, arranca aquest dissabte 15 de juliol amb motiu del Concert Jove a les Piles. Aquest estiu el transport s’habilitarà 5 dies, menys que en passades edicions, per exemple l’Espluga de Francolí hi ha renunciat i durant la Festa Major d’enguany no s’oferirà aquest servei als joves de la comarca.

“Ho hem deixat de fer perquè va ser ideat per a un públic més adult perquè no hagués d’agafar el cotxe i el segueix agafant”, contesta la regidora de Joventut de l’Espluga, Erika Soriano, sobre els motius pels quals a l’Espluga enguany el Transport Nocturn no s’activarà coincidint amb la Festa Major del Municipi.

ÀUDIO: Erika Soriano, regidora de joventut, explica els motius de la renúncia

A l’alça l’ús del transport privat entre els joves

Soriano explica que la renúncia a aquest servei ve donada pel fet que els actuals usuaris dels autocars són majoritàriament joves menors d’edat que “no beneficia a la barra de la festa”. De fet, el fenomen del “botellón” ha desdibuixat el sentit del Transport Nocturn perquè els joves opten per anar a les festes amb vehicle particular per poder transportar l’alcohol, ja que als autocars que habilita el Consell Comarcal no està permès pujar-hi líquids.

Un canvi de dinàmiques que també ha reconegut Albert Grinyó, vicepresident de l’Associació Juvenil d’Auvënguen de l’Espluga, qui s’ha referit al sentit de la iniciativa que fa més de 10 anys va impulsar el Transport Jove. Llavors els joves reclamaven un servei de transport públic per prevenir accidents de trànsit. Ara, explica Grinyó, els joves tornen a desplaçar-se amb vehicles propis i, apunta, els autocars s’han omplert de joves de 14 a 16 anys.

ÀUDIO: Albert Grinyó, vicepresident d’Auvënguen, sobre el Transport Nocturn

L’alcoholització de les festes, dinàmica difícil de combatre

El responsable de l’Oficina Jove del Consell Comarcal, Gabriel Serra, ha recolzat alguns dels arguments dels respresentants del jovent espluguí, pero, per exemple, ha desmentit que el Transport Nocturn estigui ple de nois i noies de 14 a 16 anys perquè, ha recordat, que l’entrada de menors de 16 anys no està permesa. Gabriel Serra ha explicat que el cas de l’Espluga s’afegeix al d’altres consistoris que en els darrers dos anys han declinat la possibilitat d’organitzar el Transport Nocturn.

Sobre els motius, Serra considera que es deu al fenomen d’alcoholització de les festes a causa del “botellón”. Aquest fet ha provocat una escalada dels casos de vandalisme i d’intoxicacions etíliques entre els joves i, segons Serra, els ajuntaments han renunciat al Transport Nocturn per pal·liar aquesta situació. Gabriel Serra afirma que aquesta mesura respon a un fals mite basat en el fet que “el Transport Jove acaba transportant una colla de borratxos”. Serra desmenteix aquesta tesi perquè, argumenta, el “botellón” ha perjudicat al Transport Jove perquè no es deixa pujar alcohol a l’autocar i aquesta mesura ha provocat que els joves utilitzin el cotxe particular. A més, assegura que no es permet l’accés a l’autocar a aquelles persones que presentin clars símptomes d’embriaguesa.

El responsable de l’Oficina Jove del Consell fa un balanç positiu dels més de 10 anys de funcionament del Transport Jove i afirma que “l’objectiu amb què es va crear s’ha resolt i amb escreix”, recordant que va néixer per evitar accidents de trànsit entre els joves i, a més, remarca que ha estat vital per establir connexions entre municipis de la Conca, com per exemple Montblanc amb Santa Coloma de Queralt, ja que ha permès que els joves hagin pogut anar a la Festa Major de Santa Coloma quan abans era poc habitual.

En l’entrevista a l’Informatiu Diari de l’Espluga FM Ràdio, Gabriel Serra ha reflexionat al voltant del model de festes actual. Lamenta que els organitzadors financin les festes amb els ingressos de les barres, Serra considera que “és un mal hàbit” i que fomenta el consum d’alcohol. Gabriel Serra planteja una necessària reflexió al voltant del model de festes actuals entre els consistoris dels municipis i les associacions de joves.

El Transport Nocturn enguany anirà a les Piles el dissabte 15 de juliol, a Sarral el 29 de juliol i el 4 d’agost a Vimbodí. També farà parada a Santa Coloma de Queralt el 20 d’agost i el 10 de setembre a Montblanc.

ENTREVISTA a Gabriel Serra, responsable de l’Oficina Jove del Consell Comarcal