Un estudi sobre escarabats al Paratge Natural de Poblet posa en relleu que els boscos de Poblet són madurs perquè tenen una forta presència de fusta morta que propicia l’existència de nombrosos escarabats saproxílics. Aquest fet situa els boscos de Poblet com un dels més ben conservats de la mediterrània gràcies als complexos ecosistemes terrestres existents.

La tècnica d’ús públic del PNIN de Poblet, Txell Fontova, ha explicat a l’Espluga FM Ràdio que l’existència de boscos madurs a la zona mediterrània és escassa i, per això, resulta rellevant l’existència d’espais forestals a Poblet amb una alta presència de fusta morta i, de retruc, la presència d’una extraordinària varietat d’espècies d’escarabats saproxílics. Txell Fontova ha recordat que els boscos de la mediterrània han rebut molt d’impacte de l’home, d’incendis i del canvi climàtic, per això no existeixen grans extensions de boscos madurs. “Tot això fa que quan trobem una taca de bosc madur, encara hi hagi més la necessitat de preservar-lo perquè a la zona mediterrània n’hi ha molt pocs“, ha reconegut Fontova.

La fusta morta és un dels components dels boscos madurs i evidencia que aquell bosc és vell. Això dóna lloc a un hàbitat privilegiat per als escarabats saproxílics, com en el cas dels boscos  de Poblet. Segons la tècnica del PNIN, la presència d’aquests escarabats és important perquè són els encarregats de descompondre la matèria orgànica i, si són nombrosos, el sòl rep més nutrients que revertiran en un millor creixement del bosc.

Exemplar de l’escarabat escanyapolls (Foto: Arxiu PNIN)

En relació a aquests estudis que van iniciar-se l’any 2012, aquest proper 8 de juliol es farà un cens dels escarabats saproxílics i s’ha organitzat una activitat oberta a tothom que estarà encapçalada per Eduard Piera, expert en entomologia. Els assistents podran conèixer l’escarabat escanyapolls, una de les espècies més grans d’Europa.