Com és tradicional, la Flama del Canigó s’ha escampat des de l’Espluga a set municipis de la comarca i també de les Garrigues que han recollit la flama a la Plaça Montserrat Canals de l’Espluga envoltats d’entitats de la cultura popular del municipi i d’autoritats locals.

La Flama del Canigó ha arribat a l’Espluga de Francolí aquesta tarda al voltant d’un quart de 7 de la tarda a mans del Club Atlètic Espluguí a la Font Baixa. Des d’allà, la flama s’ha transportat fins a la Plaça Montserrat Canals amb l’acompanyament del Ball de Bastons de l’Espluga, la batucada dels Diables de l’Espluga, els gegants neolítics del municipi, els grallers de l’Espluga, les pubilles de l’Espluga i les de Solivella i autoritats locals.

L’encarregat d’encendre el peveter ha estat Joan Sales Balcells, el Joan més vell de l’Espluga. D’altra banda, les pubilles de la vila han passat el relleu de la flama a altres pobles veïns. Montblanc, Vilanova de Prades, Solivella, Vimbodí i Poblet, Santa Coloma de Queralt, l’Albi i Vinaixa són els municipis que han recollit la flama a l’Espluga.

L’acte de parlaments l’ha conduït el regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga, Jordi Torre, qui ha destacat les entitats implicades en la revetlla de l’Espluga i ha donat pas als parlaments de l’alcalde del municipi, David Rovira, qui ha emfatitzat sobre el sentit reivindicatiu de la jornada d’aquest 23 de juny i, al mateix temps, ha emplaçat al públic a votar a favor de la independència en la convocatòria de l’1 d’octubre. Finalment, el també regidor del consistori espluguí, Joan Amigó, ha llegit el missatge de la Flama del Canigó d’enguany escrit per Toni Ayala.