El descens de la demanda d’envasos de vidre l’any passat ha trastocat els plans de Verallia a Montblanc. La companyia ha congelat l’ampliació de la fàbrica i aparca, de moment, la posada en marxa d’un segon forn a la Conca de Barberà. Formava part del marc estratègic de l’empresa entre el 2022 i el 2024 en un context de demanda creixent. De fet, l’any passat la vidriera va celebrar el seu 25è aniversari amb l’activació d’una nova línia de producció. 

Ara, però, a curt termini no hi haurà noves inversions perquè el mercat dels envasos de vidre està estancat. A Europa, sobretot, han caigut els volums d’ampolles per a la cervesa i els vins tranquils, després d’una anyada amb poca producció per la sequera. 

El segon forn a Montblanc no estarà en funcionament l’any vinent i fonts de Verallia no s’aventuren a posar data al projecte per doblar l’aposta industrial al Camp de Tarragona. Justament, aquesta inversió és l’única que s’ajorna de les tres que es van anunciar conjuntament ara fa un any. Mentre avança la construcció de nous forns a Itàlia i al Brasil, el de la Conca de Barberà, com a mínim, es posarà en marxa més enllà del 2026. Aquest projecte s’havia valorat en uns 60 milions d’euros i la previsió d’incorporar una vuitantena de treballadors.

TRANQUIL·LITAT A L’AJUNTAMENT

L’Ajuntament de Montblanc resta importància al calendari i posa l’accent en el fet que acabi arribant aquesta inversió i també altres, com una possible ampliació a la fabricant de components per automòbils Mahle. El govern assegura que l’ajornament de l’aposta de Verallia no generarà cap impacte econòmic negatiu en els comptes d’enguany perquè per aquest 2024 ja no van preveure els ingressos derivats de les obres.