Serà durant l’acte inaugural de la 37a edició de la Setmana Medieval, que es renova de dalt a baix. Cada any, en una cerimònia protocol·lària, una personalitat destacada oferirà a la vila la primera rosa de l’any. Enguany, el primer portant d’honor serà el periodista de TV3 i escriptor Espartac Peran. 

Una rosa que ja s’ha tallat del roser del portal de Sant Jordi aquest divendres, durant la presentació de la Setmana Medieval. La rosa es conservarà durant tota la setmana fins a l’inici de la festa, divendres vinent. 

ÀUDIO: El president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, Maties Martí, explica la proposta

Una Dracum Nocte renovada

L’acte inaugural és una de les novetats d’aquesta edició de la Setmana Medieval, però n’hi ha d’altres. Del primer cap de setmana destaca la Dracum Nocte, que compleix 25 anys renovant tot l’espectacle. Estrena guió, personatges, banda sonora i projeccions a la muralla. Es farà al Foradot i les entrades tenen un preu de 5 euros.

ÀUDIO: Maties Martí parla de les novetats

Del programa d’actes destaca també l’acte de cloenda, que enguany recrearà la coronació del rei Pere el Cerimoniós. Tambe hi haurà espectacles infantils, el mercat medieval i la mostra d’oficis, així com actes itinerants. Una Setmana Medieval que espera un gran ambient als carrers després de mesos de feina i assajos. També els principals personatges tenen ganes de donar el tret de sortida a la festa. 

ÀUDIO: Jordi Caylà i Aida Martí, Sant Jordi i Princesa d’enguany, es mostren il·lusionats

L’acte més emblemàtic de la Setmana Medieval, la Representació de la Llegenda, tindrà lloc el dissabte 20 d’abril. Les entrades per la primera representació ja s’han esgotat, i l’aforament de la segona sessió ja té el 70% d’entrades venudes.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, reitera el suport de l’Ajuntament a la Setmana Medieval

La Setmana Medieval donarà el seu tret de sortida el proper 19 d’abril (Imatge: Cedida)

Altres actes destacats

Del programa d’actes destaquen també Les Nits Malignes, el dissabte 20 d’abril, la gran vetllada nocturna de concerts, que tornarà a portar enguany a Montblanc a grups de primera fila al pavelló del Casal Montblanquí. Els caps de cartell són CRIM i Xavi Sarrià, a més a més, dels discjòqueis Pd Peting. Per tancar el primer cap de setmana, el diumenge a les 6 de la tarda i repetint el mateix format que l’any passat, Al Foradot hi haurà l’acte d’entrega de la Rosa a la Princesa, en un acte ple de color on actuaran, el ball de Banderes, les Dúcties, les Faranduleres, les Donzelles i Nobles.

Durant els dos caps de setmana es podran veure una vintena d’espectacles de petit format, pels carrers i monuments de la vila, a càrrec de companyies professionals i adreçats a tots els públics. En l’àmbit teatral, repeteix al claustre de Sant Francesc la Cantata teatral: “La llegenda de la princesa i Sant Jordi”, un espectacle ple de música, on els més menuts podran gaudir i cantar. Una altra novetat d’aquest 2024 és el canvi d’ubicació del Mercat de Vins i Caves de cellers de la DO Conca de Barberà que per tal que hi hagi una millor circulació pels carrers i places de la Vila Ducal aquest mercat se celebrarà al Fossar de la muralla de Sant Francesc. El que continuarem veient serà la mostra d’oficis i el mercat medieval a la plaça Major i als carrers del voltant, a més a més, de l’escola cavalleresca i del campament de poble.

Les entrades de tots els espectacles de la 37a Setmana Medieval ja estan a la venda a setmanamedieval.cat.