La falta d’aigua està servint per impulsar projectes per posar solució als usos quotidians d’aquest bé tan preuat. Fa un mes que el Museu Terra va enterrar 6 tenalles de fang per regar d’una forma més eficient. Es tracta d’una iniciativa de la cooperativa l’Aresta i la ceramista Maria Grego que estan posant a prova a l’Espluga de Francolí.

ÀUDIO: La sòcia treballadora de la Cooperativa l’Aresta, Anna Garcia, explica com va començar el projecte

La porositat del fang fa que aquestes tenalles tinguin una llarga autonomia, ja que amb els seus 9 litres de capacitat poden mantenir l’aigua uns 15 dies, tot i que és un càlcul que pot variar un 25% segon l’època de l’any i el terreny.

ÀUDIO: L’artista ceramista, Maria Grego, parla de les característiques del fang

Un projecte que recupera una tècnica ancestral utilitzada en països amb poca aigua o dificultat per aconseguir-la i que preveu trobar solucions a l’actual situació de crisi hidràulica al territori. 

ÀUDIO: La sòcia treballadora de la Cooperativa l’Aresta, Anna Garcia, valora els bons resultats fins al moment

Aquest sistema fa que l’aigua es depuri de forma lenta podent arribar a abastir un diàmetre d’1,5 metres en el cas de les tenalles col·locades al museu. En prototips de més capacitat es pot arribar a abraçar un diàmetre de 3 metres.

El projecte pretén implementar l’eficàcia del regadiu (Imatge: Laia Molné)

ÀUDIO: L’artista ceramista, Maria Grego, detalla la capacitat d’aquest sistema

La prova de foc arribarà de cara a l’estiu, quan les altes temperatures seran decisives per veure l’eficàcia d’aquestes tenalles.