L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació una assistència tècnica per a l’estudi d’alternatives destinada a la recuperació morfològica i ecològica del riu Francolí, amb un pressupost de licitació proper als 100.000 euros. Es tracta de dos trams del riu concentrat en la zona més afectada per la riuada a l’octubre de 2019. L’objectiu és fer una diagnosi en aquests trams per a minimitzar l’efecte de futurs aiguats i dur a terme actuacions per a naturalitzar aquests trams.

L’àmbit dels treballs a Montblanc es concentrarà des de la Font de la Ceba fins al pont del ferrocarril, mentre que en el tram del riu Francolí a l’Espluga les mesures es focalitzaran en el sector que transcorre des del molí de Guasch fins a la depuradora del municipi.

Els treballs, que es definiran en un període de 12 mesos a partir de l’adjudicació i signatura del contracte, es concentraran a recopilar tota la informació dels trams objecte de l’estudi, l’aixecament topogràfic per a fer la modelització hidràulica, l’estudi geomorfològic (històric i actual), la prospecció ambiental d’espècies de flora i fauna i l’aproximació cartogràfica a la biomassa forestal susceptible de ser arrossegada a la part alta de la conca i tributaris.

A partir d’aquí es plantejaran alternatives d’actuacions per a mantenir i adquirir l’espai fluvial amb mesures de naturalització de la llera, mitjançant la possible adquisició de terrenys, la correcció geomorfològica, la millora i restauració d’hàbitats i la comptabilització amb l’ús públic. Finalment, amb l’objectiu de buscar el consens social i territorial es durà a terme el disseny i l’inici del procés de participació pública per presentar i debatre les alternatives que es plantegin.