Amb la premissa de proposar solucions al problema d’habitatge al territori, neix Ruralitats Comunitàries, que té com a objectiu la creació d’habitatges rurals dignes, omplint cases buides que es malmeten poc a poc; així com la dinamització d’una cadena agroalimentària local i artesana que fomenti una activitat econòmica de qualitat en els sectors de la producció, transformació i comercialització.

Els resultats principals del projecte seran quatre proves pilot de solucions residencials innovadores, com les cooperatives d’habitatge i la masoveria, que milloraran la qualitat i el nombre d’habitatges en zones rurals; l’impuls d’un nou obrador cooperatiu de transformats vegetals i la consolidació d’obradors cooperatius ja existents.

La creació d’un obrador cooperatiu així com la consolidació i intercooperació entre obradors, amb noves línies de productes i millores de processos, permetran augmentar la competitivitat, realitzar un salt d’escala i accedir a nous mercats.

Un dels resultats més importants també resideix en la intercooperació en l’àmbit català entre els diferents projectes cooperatius, així com l’elaboració de recursos per tal d’assegurar la replicabilitat de les proves pilot en altres territoris rurals. 

Ruralitats Comunitàries és un projecte impulsat per les cooperatives catalanes l’Aresta, la Boqueria, els Corremarges, Obrint Portes, Al Centro la vida, Tres Cadires i l’Olivera dins del marc dels Projectes Singulars del programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball.