L’Ajuntament de Barberà de la Conca s’ha mostrat sorprès i desconcertat després de conèixer que la Generalitat de Catalunya negava la firma d’un conveni creat l’any 2015 per pal·liar els efectes de les esquerdes que afecten el municipi. Concretament, informacions de Catalunya Ràdio han desvelat que fons de la Generalitat neguen aquest compromís i alegen que l’acte era una declaració d’intensions que no comportava obligacions, el que contrasta amb les notícies de l’època, que confirmaven la firma d’aquest conveni.

ÀUDIO: L’alcalde de Barberà de la Conca, Marc Rovira, es mostra decebut amb aquesta situació

Concretament, l’any 2015 es van reunir al castell de Barberà de la Conca l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona per firmar un conveni segons el qual la Generalitat es comprometia a invertir 500.000 euros en les reparacions necessàries al municipi i la Diputació de Tarragona 300.000 euros més.

Les tres primeres fases del projecte es van completar amb les inversions de la Diputació de Tarragona i sense els ajuts promesos amb la Generalitat. Segons declaracions de l’alcalde de Barberà de la Conca, després de noves reunions entre Ajuntament i Govern aquests últims van confirmar a l’ens municipal que es farien càrrec íntegrament de la quarta fase del projecte que incloïa l’enderroc de tres habitatges. Finalment, no va ser així i l’obra es va cobrir amb un nou ajut de la Diputació de Tarragona, amb la cobertura del 60% i un crèdit demanat per l’Ajuntament.

ÀUDIO: Marc Rovira detalla els fets derivats de la quarta fase del projecte

A més, el consistori denuncia que per poder cobrir aquesta última obra es va demanar a la Generalitat modificar les premisses del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya per poder incloure els tres edificis a enderrocar dins d’aquest ajut. La proposta no va ser acceptada i, a més, l’Ajuntament va haver de tornar la bestreta entregada pel projecte amb interessos.