Durant aquesta setmana les obres per fer arribar l’aigua de l’Ebre a l’Espluga de Francolí començaran a ser una realitat. Això està comportant nous moviments perquè tot estigui en regla en el moment en què aquesta canonada estigui acabada. Una de les principals preocupacions és que la quantitat d’aigua contractada pel municipi fa 20 anys no serà suficient per a la situació de sequera.

Durant el darrer capítol de ‘L’Ajuntament a Casa’, el regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rosell, va confirmar que estan negociant una ampliació del servei, ja que actualment s’aporta més del 50% de l’aigua amb camions cisterna i la reserva feta amb el Consorci d’Aigües de Tarragona es troba per sota d’aquests paràmetres.

ÀUDIO: El regidor de Serveis Municipals de l’Espluga de Francolí, Xavier Rosell, detalla que la quantitat contractada serà insuficient

L’Ajuntament a Casa ha dedicat la seva darrera sessió a parla de l’aigua (Imatge: EFMR)

La intenció inicial és posar en marxa un projecte perquè l’aigua de l’Ebre passi per l’antic dipòsit de Sant Miquel, d’allà a la depuradora i cap a la indústria, amb la intenció que s’utilitzi principalment en aquest sector. Tot i aquest plantejament inicial, la situació actual, si continua així, farà que l’aigua de consum domèstic hagi d’aconseguir-se també gràcies a la canonada, almenys de forma parcial.

A més, com a part del projecte de recuperació del dipòsit de Sant Miquel, l’Ajuntament contempla la construcció d’una canonada de tornada al mateix dipòsit per preparar el sistema en cas de poder regenerar l’aigua. Un fet que podria passar a molt llarg termini i que de moment no és una realitat, però des del consistori volen enllestir el sistema per properes millores com aquesta.

ÀUDIO: Xavier Rosell detalla el projecte

També s’ha demanat subvencions per poder fer noves perforacions i extraure aigua amb pous, per reforçar els recursos dels aqüífers del municipi.