Els tractors de la Conca de Barberà han sortit aquest dimarts a la carretera per reivindicar la situació que viuen els pagesos i la necessitat d’un canvi en el model actual sota l’aixopluc de la plataforma 6-F. Ho han fet agricultors i ramaders de tot el territori, però Montblanc s’ha convertit en un dels punts calents de la protesta amb trobades des de primera hora del matí a la rotonda que uneix les principals carreteres del territori.

Al llarg del matí ha quedat tallat l’accés per la N-240 i s’han iniciat marxes lentes des de la C-14 i cap a l’AP-2, obstruint totes les vies principals del territori. Des de l’organització preveuen talls de 24 hores, amb la possibilitat d’allargar encara més. Des de primera hora, Mossos d’Esquadra ha desviat el trànsit cap a l’interior de Montblanc per evitar una major obstrucció de les vies. Cap a les 10 del matí més de 200 pagesos han tallat per complet l’AP-2 en ambdós sentits de la marxa. Inclús s’han bolcat fems a la via per obstruir la circulació.

ÀUDIO: L’agricultor de Rocafort de Queralt Albert Miralles, no descarta allargar les mobilitzacions

Pagesos del territori asseguren que la situació actual és crítica i reivindiquen, per davant de tot, un tracte just i igualitari, ja que per poder vendre el seu producte han de complir un gran nombre de demandes ambientals que un producte vingut de fora del país en moltes ocasions eludeix.

ÀUDIO: L’agricultor de l’Espluga de Francolí Joan Saumell, explica les principals reivindicacions

Les principals carreteres de la comarca es troben tallades (Imatge: Laia Molné)

Tot i això, darrere s’hi troben altres temes de fons que han catapultat la situació com la sequera, la falta de relleu generacional o el preu del producte que no s’adhereix amb totes les demandes que s’han de complir i demanen posar fi als abusos de la cadena alimentària o uns plans estratègics de la Política Agrària Comuna adaptats a la realitat del territori.

ÀUDIO: L’agricultor de Santa Coloma de Queralt Francesc Moncosí, parla dels principals problemes actuals

El municipi de Montblanc, afectat pels talls

A conseqüència dels talls i desviaments generats per la mobilització de tractors, el municipi de Montblanc s’ha convertit avui en un punt de confluència i talls de via constants. L’alcalde del municipi, Oriol Pallissó, demana precaució a la ciutadania i la mínima mobilització possible.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, es mostra a favor de les reivindicacions