El principal equip de l’oposició ha demanat la devolució de l’augment derivat de les ordenances aprovades al ple municipal del 2 de novembre de 2023. El motiu és que en aquell moment es va aprovar la modificació de 24 ordenances fiscals entre impostos, taxes i preus públics. Després de 30 dies d’exposició pública l’acord hauria de ser definitiu, però el grup de Junts per l’Espluga adverteix que el pas d’exposició no s’ha fet adequadament i, per tant, no es poden aplicar els nous imports.

Concretament, Junts per l’Espluga explica que el text íntegre havia d’exposar-se al butlletí oficial de la província segons la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i que el text publicat al butlletí el 28 de desembre de 2023 no incloïa el text íntegre de les modificacions introduïdes a les ordenances i, per tant, no compleix la normativa.

Denuncien que aquestes irregularitats comporten conseqüències a les arques municipals, ja que no es poden actualitzar els preus sense la correcta publicació del document. A més, tampoc es podran publicar amb valor retroactiu un cop aprovades pel que, en el cas concret de l’IBI, en canvi, no es podria fer efectiu fins a l’1 de gener de 2025.

ÀUDIO: El regidor de Junts per l’Espluga de Francolí, Joan Amigó, lamenta els fets

Des de Junts per l’Espluga també s’ha detectat que la penúltima modificació de l’ordenança fiscal núm. 23 corresponent al subministrament de l’aigua, aprovada pel Ple municipal el dia 20 de juliol de 2023, no es va publicar la seva aprovació definitiva amb el text íntegre de l’ordenança fins al dia 2 d’octubre de 2023, és a dir després de l’inici de meritació del quart trimestre de consum, i com que aquest és trimestral, no es poden aplicar els nous imports fins als consums produïts a partir del dia 1 de gener de 2024.

Els impostos anuals es mantindran com el 2023

En converses amb l’Espluga FM Ràdio, l’equip de govern assegura que es troben actualment treballant per una solució, però que les noves ordenances no són vàlides, motiu pel qual s’haurà de fer el retorn de la diferència ja pagada. Ara es treballa per fer aquest pas de la forma més hàbil possible.

ÀUDIO: La regidora d’Hisenda de l’Espluga de Francolí, Mar Gili, explica el problema

Per aquest motiu, impostos anuals com l’IBI es faran en la mateixa quantitat que el 2023 i el nou import no entrarà en vigor fins al 2025. Sí que ho faran aquelles taxes que siguin trimestrals, que es veuran modificades en els propers mesos.