Aquest divendres 26 de gener ha mort el Pare Josep Alegre i Vilas després d’una curta i inesperada malaltia. Tenia 83 anys, en feia 27 que era monjo i 53 que era sacerdot. Va ser Abat de Poblet des del 1998 fins a l’any 2015. El funeral serà dilluns, dia 29 de gener. En precisarem l’hora més endavant.

Josep Alegre i Vilas va néixer a Vallobar (Baix Cinca) el 8 de novembre de 1940. Va estudiar la carrera de mestre. El 18 de març de 1970 fou ordenat de prevere, cursats els estudis pertinents al seminari de Saragossa. Després de vint-i-cinc anys de ministeri com a prevere diocesà, va ingressar al Monestir de Pobler. El 20 d’abril de 1998, va ser postulat com a abat per la comunitat de Poblet i confirmat el 27 de juny del mateix any.

El seu servei abacial a la comunitat va estar marcat per la discreció i la senzillesa, amb una preocupació especial per la formació de les noves vocacions que, en aquells anys, fluïen al monestir com revitalitzar la Germandat del monestir.

El dia 3 de desembre de 2015, després de presentar la renúncia preceptiva per motius d’edat, fou succeït en el càrrec d’abat de Poblet pel P. Octavi Vilà i Mayo. El P. Josep ha viscut gairebé deu anys com a abat emèrit fidel al seu ideal monàstic de servei a la comunitat, de discreció i de silenci. Dos dies abans de morir, el 24 de gener, al capvespre, va rebre la santa unció i el viàtic de mans del cardenal, Juan José Omella, arquebisbe de Barcelona, envoltat de tota la comunitat.

L’Abat Josep Alegre i Vilas l’any 2012 en una entrevista a l’EFMR amb el periodista Xavier Lozano (Imatge: Arxiu de l’EFMR)

Entrevista a Josep Alegre l’any 2012

Gràcies a l’arxiu històric de l’Espluga FM Ràdio, podem recuperar una entrevista del periodista espluguí Xavier Lozano realitzada l’any 2012 al llavors Abat de Poblet, Joan Alegre i Vilas.