Entre el 4 i el 22 de desembre es va dur a terme la campanya d’excavació al jaciment de la Cova dels Xaragalls a Vimbodí i Poblet. Els treballs han permès recuperar i inventariar més de 7.000 restes esquelètiques humanes, així com també gran quantitat de restes d’animals, fragments de recipients ceràmics i objectes ornamentals que evidencien l’existència de diverses ocupacions de la cavitat que abracen des del neolític fins a l’edat del bronze, entre fa 7.000 i 3.000 anys.

La gran quantitat de restes esquelètiques humanes així com les restes d’animals, de fragments de recipients ceràmics i ornamentals evidencien un ús sepulcral de la cavitat durant un llarg període de temps, superior als 4.000 anys. Per arribar a aquesta conclusió durant diverses campanyes ha estat necessari condicionar l’accés a la cavitat i netejar la superfície interior dels sediments per poder iniciar els treballs. Les nombroses troballes serviran a l’institut de recerca a interpretar les transformacions socioeconòmiques portades a terme durant aquests mil·lennis.

Juntament amb el material recuperat en el marc del projecte de recerca actual, l’equip investigador ha integrat també l’anàlisi sistemàtica del material procedent de l’activitat furtiva anterior i que es troba dipositat en diferents museus del territori. En aquest sentit, és molt rellevant el crani trepanat cedit pel Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí l’any 2020 i del qual s’està duent a terme una profunda anàlisi paleopatològic i tafonòmic.

Juntament amb les restes esquelètiques humanes, durant la present campanya d’excavació també s’ha recuperat gran quantitat de restes animals, de les quals en destaquen els animals típics de la ramaderia mediterrània durant la prehistòria recent com les ovelles, cabres, porcs i vaques, a més de gossos i els ja esmentats cavalls.

Les últimes excavacions es van fer sota la direcció del Dr. Miguel Ángel Moreno, el Dr. Josep Vallverdú i de Alfredo Suesta, investigadors de l’IPHES-CERCA i del Dr. Antonio Rodríguez Hidalgo, professor del departament de prehistòria i arqueologia de la Universitat de Sevilla i investigador associat a l’IPHES-CERCA.