Aquest cap de setmana l’Espluga de Francolí va organitzar dos actes en record dels bombardejos de l’1 de gener de 1939 que van acabar amb 7 víctimes mortals i un total de 18 bombes. Els actes van servir com a punt d’impuls per recuperar aquest apartat de la història de l’Espluga i continuar treballant per expandir el seu coneixement.

El divendres 12 de gener es va celebrar una xerrada anomenada ‘Temps de Guerra: L’Espluga bombardejada’ amb l’historiador local Jordi Roca i l’investigador David Ferrer acompanyats del periodista Xavier Lozano. La sala del Museu de la Vida Rural es va omplir de gom a gom i assistents i ponents van compartir històries dels fets succeïts aquell fatídic dia.

ÀUDIO: Des de l’organització de l’esdeveniment, Xavier Lozano, detalla com va anar l’acte

L’endemà es van celebrar dues visites guiades de la mà de Xavier Lozano recorrent la zona per on van passar els avions culpables del bombardeig. Amb dues sessions realitzades, un total de 80 persones van formar part d’aquest recorregut històric.

ÀUDIO: Xavier Lozano parla de les visites guiades

Des de l’organització esperen poder continuar fent accions per recuperar la memòria històrica del municipi en els propers anys.