L’Espluga de Francolí acollirà la seva pròpia celebració del 8è centenari del primer pessebre de la història, el proper 7 de gener. L’any 2024, a més, es compleixen 60 anys del primer pessebre vivent espluguí, que, ara en format biennal, es tornarà a representar just d’aquí a un any.

La vila, amb una àmplia tradició pessebrista durant el segle XX i el que portem de XXI, ha preparat una triangular d’actes culturals que compten amb la col·laboració del Museu de la Vida Rural, el Pessebre Vivent de l’Espluga, la Parròquia de sant Miquel i l’Ajuntament de l’Espluga. Es commemorarà així que la nit de Nadal de 1223 quan sant Francesc d’Assís va representar per primera vegada el naixement de Jesús, amb un bou i una mula, vius, dins la gruta de Greccio, un petit poble d’Itàlia.

Per celebrar l’acte, el 7 de gener els baixos de la rectoria, que habitualment acullen les escenes de la sinagoga i la casa de Natzaret amb l’Epifania, es convertiran aquest cop en un convent franciscà del segle XIII i en la gruta de Greccio on es va representar per primera vegada el pessebre. Aquestes dues escenes estàtiques seran el complement del concert ‘A l’ombra del Pessebre’ que se celebrarà a 2/4 de 7 de la tarda a càrrec dels espluguins Raül Poblet, Anna Amigó i la titellaira Mercè Framis, amb veu, arpa i ombres xineses.

La jornada comptarà també amb una visita lliure de la sala dels pessebres del Museu de la Vida Rural de 3 a 2/4 de 7 de la tarda. Les entrades ja estan a la venda a través de la plataforma Entràpolis i a l’oficina de Turisme de l’Espluga de Francolí i inclou tots tres actes.