El primer pressupost del mandat 2023-2027 a la Diputació de Tarragona, el segon amb Noemí Llauradó de presidenta, aprovarà en el ple d’aquest divendres al matí els pressupostos per a 2024, xifrats en 208.590.000 i amb un increment del 10,36% respecte als comptes de l’any 2023.

Entre els projectes destinats a les diferents comarques destaquem dos a la Conca de Barberà. D’una banda, s’iniciarà la primera fase per construir un edifici d’habitatges per a lloguer jove a Blancafort amb un pressupost de 270.000 euros. D’altra banda, es dedicaran recursos per la conservació i posada en valor del Celler de Rocafort de Queralt com a centre cultural del vi, el cooperativisme i la figura de l’arquitecte Cèsar Martinell amb un pressupost de 180.000 euros.

Les principals propostes de la Diputació

D’entre les diferents partides dels pressupostos que s’han destacat durant la presentació pública dels comptes, hi ha les del Programa d’ajuts excepcionals per als ajuntaments en cas d’urgència o fenòmens meteorològics adversos, amb 4 M€. També s’ha posat de manifest les partides destinades als consells comarcals, amb 5,4 milions d’euros per als programes de suport al funcionament i d’inversions, gairebé un 5% que l’any anterior; els ajuts per a entitats i associacions de caràcter cultural, social o esportiu poden comptar amb el suport de la Diputació de Tarragona, tant per tirar endavant les seves activitats, amb 2,2 M€, i inversions de millora que considerin oportunes, amb una dotació 1,2 M€. 

Igualment, s’han ressaltat les inversions a la xarxa local de carreteres de la Diputació, amb 4 milions d’euros per al reforç de ferm, per donar compliment a allò que està previst al Pla Zonal de la Diputació. Arran del contingut d’aquest document, es destinaran 100.000 € per tal d’engegar l’assistència als camins municipals del grup 1B. I s’incrementa també fins a 100.000 € l’assistència en infraestructures viàries i de comunicació en cas de fenòmens meteorològics extrems, per donar una resposta ràpida, àgil i segura a aquelles necessitats peremptòries dels ajuntaments en casos d’aiguats o grans nevades.