El ple de l’Ajuntament de Montblanc celebrat aquest dilluns 30 d’octubre ha aprovat les ordenances fiscals pel 2024. La principal novetat és que es congelen els principals impostos com l’IBI, que es queda al 0,86%. També es congela l’impost de vehicles o el d’obres.

Per contra, s’augmenta a taxa d’escombraries un 5% per compensar l’augment del cost del servei que ha aplicat el Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Representarà un augment de poc més de 6 euros al rebut de la brossa. La resta de taxes s’actualitzen amb un augment del 3%.

L’IBI només s’apuja per a la gran indústria, que són les empreses amb un valor cadastral superior als 2 milions d’euros, que passa del 0,86% a l’1,1%.

ÀUDIO: La regidora d’Hisenda, Raquel Huguet, explica les noves ordenances del 2024

Les ordenances, que es van aprovar amb els vots favorables del govern i l’abstenció de l’oposició, inclouen altres mesures, com bonificar el 50% l’IBI als immobles que s’inscriguin a la borsa d’habitatge del Consell Comarcal per posar-los al mercat de lloguer. Per contra, es penalitzarà amb un augment de l’IBI del 50% als grans tenidors amb habitatges buits.

A petició de l’oposició, les ordenances també mantenen la bonificació de l’IBI pels habitatges que instal·lin sistemes d’eficiència energètica d’un màxim de 10kwp i que sigui per l’habitatge habitual. I es regula que els vehicles censats a Montblanc tinguin una hora gratuïta diària d’aparcament a la zona blava, i una 1 més si el vehicle és de 0 emissions.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc, Oriol Pallissó, comenta sobre les ordenances fiscals

El portaveu del PSC, Juanma Cabello, agraeix també que s’hagin inclòs algunes propostes fetes per l’oposició, i critica la clàusula que penalitza als grans tenidors amb habitatges buits. El portaveu del PSC, Juanma Cabello, agraeix també que s’hagin inclòs algunes propostes fetes per l’oposició, i critica la clàusula que penalitza als grans tenidors amb habitatges buits.

ÀUDIO: El portaveu de Montblanc Progressa, Marià Gomis, sobre les ordenances

ÀUDIO: El portaveu del PSC a Montblanc, Juanma Cabello, agraeix que s’afegeixin algunes propostes

Polèmica pel projecte de restauració de Sant Francesc

El ple de l’Ajuntament va aprovar aquest dilluns demanar a la Generalitat la cessió de Sant Francesc per 75 anys. Al ple de l’11 de maig, la petició de l’Ajuntament va ser a 30 anys, però no és suficient per complir les bases del 2% cultural del govern espanyol, on s’especifica que la cessió ha de ser a 50 anys. Amb aquest canvi de 30 a 75 anys, el govern municipal vol intentar complir les bases i aconseguir la subvenció per rehabilitar Sant Francesc.

L’oposició es va mostrar pessimista, destacant que és molt difícil poder aconseguir els diners si no es compleixen els requisits de les bases.