Són dies de frenètica activitat als cellers, però la verema ja arriba al final. A la DO Conca de Barberà es donarà per acabada a mitjan octubre i ja només queden per collir les varietats més tardanes, com la parellada i el trepat, el raïm insígnia de la comarca. A la vinya, els viticultors han confirmat el que ja s’imaginaven a principis d’estiu: la sequera es tradueix en una davallada important dels quilos. De mitjana, la reducció rondarà el 30%.

La qüestió és que la falta de pluges no és només cosa dels darrers mesos, sinó que s’acumula a uns darrers anys de sequera que han desgastat els ceps. Per exemple, el Merlot és la varietat que més ha patit. En canvi, el trepat, que encara s’està collint, s’ha recuperat una mica gràcies a les pluges d’aquest setembre i el raïm s’ha unflat una mica més. Sigui com sigui, òbviament, és insuficient per decantar la balança.

Raïm més sa a causa de la falta de pluges

Tot i això, l’altra cara de la mateixa moneda és que la falta de pluges ha impedit la proliferació de plagues i fongs. Per tant, entra menys raïm als cellers, però més sa i, així, s’esperen vins de major qualitat.

Més enllà de l’escassetat d’aigua, hi ha altres factors que alteren el comportament de la vinya. No ajuda que les estacions de l’any estiguin més diluïdes i ni les calorades massa primerenques que provoquen que la planta brosti abans d’hora. De fet, la verema d’aquest 2023 s’ha concentrat en poques setmanes perquè la maduració de les diferents varietats se solapa a causa de les altes temperatures de l’estiu.