El Departament d’Acció Climàtica talarà 50 hectàrees de pins del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet perquè han mort per una plaga d’escarabats afavorida per la sequera. Els arbres morts, que suposen el 10% de la superfície del paratge, es retiraran per evitar que augmenti el risc d’incendis i, sobretot, perquè la plaga no s’escampi més. 

Les taques vermelles no són pròpies d’una estampa de tardor. Són pins morts que s’escampen al llarg del barranc dels Torners del Paratge Natural de Poblet. A la primavera es van detectar els primers punts i s’han estès en qüestió de pocs mesos. El causant és l‘escarabat tomicus que ha trobat un hàbitat perfecte per proliferar. La sequera ha debilitat la varietat de pins pinastre, que ja no poden oferir resistència a la plaga i acaben morint.

ÀUDIO: Anna Sanitjas, directora d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, detalla que l’actuació permetrà frenar l’expansió de la plaga a altres pins

ÀUDIO: Ester Trullols, directora del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, explica quin ha estat el problema

MÉS HECTÀREES AFECTADES

Es calcula que el 10% de la superfície dels boscos de Poblet estan afectats, és a dir, unes 300 hectàrees de massa forestal acabarà morint. Per fer-hi front, el Departament d’Acció Climàtica efectuarà una tala d’arbres gairebé sense precedents pel seu abast. A partir del setembre, quan acabi la campanya d’incendis, es retiraran les primeres 50 hectàrees de pins.

Els pins que es retiraran són de la varietat pinastre que es van plantar als anys 60 i la sequera ara els ha posat al límit. Els experts que estan analitzant la plaga, calculen que en un arbre hi poden arribar a haver entre 5.000 i 20.000 insectes a l’interior dels troncs.

ÀUDIO: Sanitjas detalla que aquesta plaga també s’ha detectat en altres punts de Catalunya

ÀUDIO: La directora del PNIN explica com es regenerarà la massa forestal

La sequera aguditza aquesta problemàtica i és una de les conseqüències palpables del canvi climàtic. La qüestió és que l’entorn ja no és adequat per a moltes espècies que han ocupat fins ara els nostres boscos. Plagues com la que ara veiem al Paratge de Poblet també s’han detectat, en menor mesura, a altres boscos de Catalunya.