Una nova anàlisi sobre el perill d’incendis forestals a la demarcació de Tarragona, la qual té en compte el canvi climàtic, ha fet que dos municipis de la Conca de Barberà, Solivella i Pira, hagi de redactar de forma obligada els seus plans per incendis forestals, que se sumarà a altres municipis de la comarca on ja és obligatori.

Així es va fer públic en la darrera sessió informativa sobre el nou pla INFOCAT  que es va fer aquest dimecres al CAT112 de Reus per tal de donar a conèixer als responsables municipals les novetats del Pla. El Govern ha aprovat recentment la revisió del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) amb l’objectiu de reforçar la capacitat de tot el sistema de protecció civil i emergències davant l’agreujament del risc d’incendi forestal a Catalunya en el marc del canvi climàtic. El nou Pla millora l’estructura interna dels grups operatius en les seves actuacions sobre el terreny, s’han ampliat les mesures d’emergència per la protecció de la població i s’ha millorat el flux de presa de decisions.

Les novetats al pla INFOCAT adapten l’organització i la resposta operativa i directiva per fer front a l’augment del risc d’incendi forestal pels efectes del canvi climàtic, que ha provocat que la temporada d’incendis comenci cada vegada més aviat i que es puguin produir grans incendis també fora dels mesos de major risc.

La revisió del pla INFOCAT s’ha fet per tal de poder fer front als escenaris de risc extrem cada cop més freqüents per efecte del canvi climàtic on és més probable la simultaneïtat d’incendis forestals, l’aparició d’incendis de ràpida evolució i afectació a la població de forma sobtada o l’afectació a grans extensions de territori on la capacitat de resposta dels serveis d’emergència pot quedar condicionada.