Les comarques del Camp de Tarragona fan ús, cada vegada més, dels ajuts Leader com a impuls per a projectes públics i privats en territori rural. En la resolució de l’any 2022 ressalta la Conca de Barberà amb 9 projectes acceptats, seguit del Priorat amb 6, l’Alt Camp amb 5 i el Baix Penedès amb 1. El Tarragonès no ha obtingut cap projecte.

Predominen els projectes privats, especialment a la Conca de Barberà, orientats en aquesta comarca a activitats no agroalimentàries. En canvi, l’Alt Camp registra el major nombre de projectes privats orientats a la transformació o comercialització de productes agroalimentaris. En els projectes públics, el Priorat registra tres projectes impulsats des de corporacions municipals, amb una orientació cap a infraestructures que generin activitat econòmica i ocupació. D’aquest mateix perfil són els dos projectes públics presents a l’Alt Camp i a la Conca de Barberà.  

Territori d’actuació del Consorci Leader (Imatge: Cedida)

Concretament, l’Alt Camp, mitjançant els projectes públics vinculats a infraestructures de promoció econòmica és on s’ha rebut més ajut en aquesta comarca. Per la seva banda, la Conca de Barberà és el territori on els projectes no agroalimentaris aconsegueixen aglutinar un major import d’ajut. Finalment, en el cas del Priorat torna a ser un projecte públic el que concentra bona part de l’ajut Leader, amb un projecte orientat a la recuperació de patrimoni cultural i natural.

Una dada destacable és la capacitat de motivació de l’ajut LEADER pel que fa a potencials inversions. Així, per cada euro que s’ha resolt, es comprometen 5 euros d’inversió, el que suposa 1,5 euros més que la convocatòria 2021.