La Mireia Masalies fa dos anys que va iniciar el seu propi ramat a Solivella, un fet que no passava al municipi des de fa 50 anys, i la situació actual de sequera ja deixa en interrogant el futur de les seves cabres i ovelles.

ÀUDIO: La pastora de Solivella Mireia Masalies explica la situació actual

La falta de palla fa perillar el futur d’alguns ramaders (Imatge: Laia Molné)

Sortir a pasturar s’ha convertit en una excepció a causa del desgast d’energia que comporta trobar aliment pels camps, ja que tot està sec i no ha tornat a rebrotar. Tampoc hi ha suficient farratge ni gra per alimentar el ramat.

ÀUDIO: Mireia Masalies parla de la falta de palla

En els pròxims mesos, els ramaders rebran permisos per poder pasturar als camps sembrats, ja que els pagesos també donen la temporada per pèrdua i molts dels terrenys no han arribat a prosperar. Tot i això, es tracta d’una solució temporal i preocupa la falta d’aliment de cara a la temporada d’hivern.

Sense aliment per l’any vinent

L’Àlex Martínez també és pastor i cuida d’un ramat a Vimbodí i Poblet. La situació és la mateixa, falta d’aliment i grans caminades amb el ramat per poder trobar herba. A tot això s’hi suma el fet que la falta de cultius comportarà una carència de matèria primera per l’any vinent, per la qual cosa la falta d’aliment s’allargarà com a mínim fins a la temporada vinent.

ÀUDIO: El pastor de Vimbodí Àlex Martínez parla d’una situació a llarg termini

De cara al futur, pastors com la Mireia i l’Àlex es troben davant d’un interrogant constant, sense aliment pels seus ramats ni solucions per part de les institucions.