L’EVArt23 o Espais Vius d’Art es preparà per celebrar la seva tercera edició, enguany amb el parlar espluguí com a protagonista. Inspirat en el llibre ‘El Penyic al Perxe’ s’ha organitzat una sèrie d’activitats al voltant del cap de setmana del 5 al 7 de maig on les paraules típiques del parlar espluguí seran les protagonistes.

ÀUDIO: L’autor del llibre ‘El Penyic al Perxe’, Jordi Crespo, detalla com s’ha treballat de forma conjunta per crear aquesta 3a edició

El carrer Torres Jordi es convertirà en una sopa de lletres de grans dimensions on els visitants podran detectar fins a una vintena de paraules espluguines. El dissenyador espluguí Gerard Ruz també muntarà, juntament amb el col·lectiu La Caixa de Vidre, diversos murals de grans dimensions que es podran veure al llarg dels carrers del municipi.

ÀUDIO: El dissenyador de les intervencions artístiques, Gerard Ruz, parla de la sopa de lletres

Una quarantena de locals i empreses de l’Espluga lluiran als seus aparadors paraules pròpies del municipi. A més, els establiments de restauració també podran lluir unes estovalles creades per l’ocasió per part de l‘Editorial La Musca i amb el suport de la Diputació de Tarragona.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga de Francolí, Enric Mercadé, explica novetats de la nova edició dels Espais Vius d’Art

‘El penyic al perxe’ serà el protagonista de la 3a edició dels Espais Vius d’Art (Imatge: Laia Molné)

Taules rodones, concerts i entrevistes

Al llarg del cap de setmana s’han preparat un seguit d’activitats. Divendres al matí les Escoles Martí Poch i Vedruna recolliran testimonis orals del parlar espluguí al mercat municipal. Els resultats es podran escoltar en futurs programes de ‘El Penyic al Perxe’ de l’EFMR. A les 6 de la tarda el MVR acollirà una conferència amb el professor de la URV expert en dialectologia, Pere Navarro, la lingüista Carme Plaza, experta en el parlar de la Conca i la filòloga espluguina Magda Buldó. Durant l’acte també es presentaran les noves xarxes socials i objectes de marxandatge de ‘El Penyic al Perxe’.

El dissabte s’emetrà en directe un programa especial de la versió radiofònica del llibre conjuntament amb l’EFMR i l’Espluga Audiovisual. A la tarda, a la Sala Folch i Torres del Casalet, l’escriptor Màrius Serra i el periodista d’arrels espluguines Òscar Callau conduiran un acte per comparar el parlar local amb l’estàndard. Per acabar la jornada el cantautor Roger Mas oferirà un recital gratuït a la plaça d’en Canós.

Diumenge al matí s’emetrà un nou programa de ‘El Penyic al Perxe’ en aquest cas des del Jardí dels Francolins, seguit d’un Vermut amb un joc per posar a prova els coneixements del públic i una sessió musical a càrrec d’Edu Sánchez, amb el programa de l’EFMR ‘Culture Club’. A la tarda, Elisenda Rosell, escriptora de ‘El petit penyic i Albert Einstein’ oferirà un contacontes per famílies. La celebració es clourà amb el concert del grup local Tòlia.