El ple medieval de Montblanc, que se celebrarà aquest dissabte dia 22 d’abril a l’església del Sant Miquel de Montblanc, nomenarà a Josep Maria Sans Travé i a Laura Baeza Giralt com a fills adoptius de la vila Ducal.

Josep Maria Sans Travé, que va néixer a Solivella el 23 d’abril de 1945, és llicenciat en Història Medieval per la Universitat de Barcelona. Al llarg de la seva carrera ha ocupat, entre d’altres, la direcció tècnica de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, va ser el cap del Servei d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, així com també va ser nomenat Director de l’Arxiu Nacional de Catalunya; a més de Director General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

Sans Travé sempre ha mantingut una estreta relació amb Montblanc, on es va implicar en la creació de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, així com també n’ha realitzat nombrosos treballs de recerca, alguns dels quals fan referència a Montblanc i a la Conca.

Laura Baeza Giralt, que va néixer a París el 19 d’abril del 1952, va cursar estudis de Ciències Polítiques que va completar amb el màster d’Estudis europeus a la Universitat Lliure de Brussel·les. Ha desenvolupat la seva carrera professional durant trenta anys al Parlament Europeu i a la Comissió Europea, i també ha col·laborat amb el servei exterior de la UE, acabant la seva trajectòria professional com ambaixadora de la UE a Algèria i Tunísia.

Al llarg de la seva vida Baeza ha mantingut els lligams familiars a Montblanc, concretament a Cal Giralt, que havia estat propietat de la seva besàvia Pilar Esteva i va ser adquirida per la seva mare Maria Teresa Giralt. De fet, tot i el seu periple europeu, Baeza mai ha trencat el vincle amb Montblanc i n’ha fet bandera allà on ha anat.