Fa unes setmanes que a l’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb s’exposa, juntament amb altres elements del Rector de Vallfogona, un llibre de l’any 1840 anomenat ‘Poesies jocoses i series del cèlebre Dr. Vicent Garcia, Rector de Vallfogona’. Una obra que es trobava a la biblioteca particular d’un català resident a Lausana, Suïssa i que es va salvar de desaparèixer per sempre en una latrina durant la postguerra.

Francesc Bellmunt i Pere Canyameras, dos catalans residents a Lausana, es van posar en contacte amb l’Any Rector de Vallfogona per donar aquest exemplar que esdevé la primera edició que es va fer després de la prohibició de les obres del Rector per part de la Inquisició. Acompanyat d’aquesta ofrena, els dos homes van enviar una carta explicant la història del llibre.

Interior del llibre ‘Poesies jocoses i series del cèlebre Dr. Vicent Garcia, Rector de Vallfogona’ (Imatge: Cedida)

Pere Canyameras va viure la seva joventut a Sentmenat on es va casar amb la seva dona Maria. Els tiets d’aquesta eren marxants d’art i anualment anaven i tornaven de Montevideo amb caixes plenes de llibres que deixaven a casa d’una tieta de Sentmenat anomenada Munda. A causa de la Guerra Civil la visita d’aquests familiars va cèsar i els llibres van quedar oblidats.

Temps després, durant la postguerra, la sogra d’en Pere Canyameras va visitar la tieta Munda i a l’hora d’anar a la latrina aquesta li va dur un llibre del baül per netejar-se. En veure l’exemplar, la dona va decidir no utilitzar-lo i va demanar de quedar-se’l, ja que es va veure atreta per les il·lustracions del volum.

ÀUDIO: La membre de l’Any Rector de Vallfogona, Miriam Minguet, detalla la història del llibre

És així com l’exemplar va acabar passant, com herència, a la dona d’en Pere Canyameras i a ell mateix. Després d’escoltar les accions que es preparaven per a l’Any Rector de Vallfogona i amb ajuda del Casal Català de Lausana, el propietari va decidir posar-se en contacte amb els organitzadors per oferir el volum que va arribar de la mà del secretari del Casal, Josep Maria Tarròs, durant una visita familiar a Catalunya per Pasqua.

ÀUDIO: Miriam Minguet explica com va arribar aquesta edició a Vallfogona

Ara, el llibre es troba exposat a l’Ajuntament de Vallfogona, salvat anys abans, de caure per sempre en l’oblit.

Arribada del llibre a Vallfogona de Riucorb (Imatge: Cedida)

Sant Jordi a Vallfogona de Riucorb

Aprofitant l’Any Rector de Vallfogona, el municipi ha organitzat un matí temàtic a la pista del bar de les piscines. A partir de les 11 del matí es presentarà una nova edició revisada del llibre de Domènec Corbella ‘El Rector de Vallfogona i l’humor clerical català’. També serà present el llibre d’Enric Querol ‘Francesc Vicent Garcia, poeta barroc. Vida i misteris del Rector de Vallfogona’. Finalment, Jaume Fàbrega presentarà ‘La cuina del barroc en temps del Rector de Vallfogona’.

L’altra novetat de la Diada és la presentació del Vi de l’Any Rector de Vallfogona que s’ha fet conjuntament amb el Celler Estol de Rodonyà. El vi, amb el nom de ‘Ribera del Seniol’ s’ha creat amb la varietat sumoll, típica de l’època, i s’ha elaborat expressament per l’ocasió. Es preveu la venda d’un màxim de 150 unitats.

ÀUDIO: Miriam Minguet destaca la presentació del Vi del Rector