Montblanc i el Monestir de Poblet tornaran a ser dos dels escenaris protagonistes del Festival Jordi Savall, ho faran de nou juntament amb Santes Creus. La primera de les dates programades l’acollirà Montblanc, el 28 de juliol, amb una edició dedicada ‘A la vida’, amb una gran diversitat de concerts inspirats en la llibertat, la natura i en la figura de la dona.

El primer concert, el 28 de juliol, estarà interpretat pel conjunt Hespèrion i Jordi Savall i porta per títol ‘Diàlegs de la memòria i de l’esperit’. Es tracta d’un programa elaborat amb músiques medievals jueves i musulmanes que comparteixen les tradicions del Mediterrani.

El segon concert, el 30 de juliol, ens permetrà transitar per la música històrica del nostre país, des de la Revolta dels Segadors el 1640, fins a la caiguda de Barcelona i els Decrets de Nova Planta del 1717. Per això s’ha titulat ‘Catalunya comtat gran: temps de batalles, cants de gesta i planys’. Per a aquesta ocasió, podrem tornar a sentir el conjunt instrumental Hespèrion XXI juntament amb la Capella Reial de Catalunya amb interpretació i direcció de Jordi Savall.

El Reial Monestir de Poblet tornarà a formar part del Festival Jordi Savall amb un concert que tindrà lloc el dia 29 de juliol en el qual es presenta una proposta intimista i meditativa amb el concert Camins de l’ànima a càrrec de la Jove Capella Reial de Catalunya, sota la direcció de Lluís Vilamajó.

El Festival Jordi Savall, a Montblanc (Imatge: Cedida)

La dona, protagonista d’aquesta edició

El Reial Monestir de Santes Creus acollirà un dels concerts més significatius l’11 d’agost, el que porta per títol ‘Músiques per la vida i la llibertat’. Es tracta d’un homenatge a les dones que estan perseguides per la seva condició femenina en països com l’Afganistan, l’Iran, Palestina o Síria. Per això, estarà interpretat per cantants d’aquests països: Jasmin Behnawa (Afganistan), Nazanin Saveh (Iran), Nai Barghouti (Palestina) i Waed Bpuhassoun (Síria) acompanyades pel conjunt Orpheus 21 i sota la direcció de Jordi Savall.

El Mestre Savall oferirà també diversos concerts dedicats a la figura femenina, en aquest cas en les representacions de musa i de mare, a través dels concerts ‘Les llàgrimes i el foc de les muses’, el 12 d’agost, i dels ‘Stabat Mater’ realitzats per diversos compositors europeus que interpretarà La Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations el 14 d’agost.

L’obra de compositores també hi estarà present amb programes com L’Amante Segreto sobre músiques al voltant de la compositora Barbara Strozzi a càrrec del conjunt Hirundo Maris sota la direcció d’Arianna Savall i Peter U. Johansen, el 12 d’agost. I el jove conjunt The Ministers of Pastime oferiran el 13 d’agost Alma Fenice, un concert amb obres de les compositores Maddalena Casulana i Isabella Leonarda.

També hi haurà concerts dedicats a la natura. El darrer, que servirà per cloure el festival, tindrà lloc el 15 d’agost i porta per títol ‘Cants sobre la natura’ i s’interpretaran obres vocals de Fèlix i Fanny Mendelssohn a càrrec de La Capella Reial de Catalunya dirigida per Jordi Savall.