Nascuda de les converses amb més de 40 dones de la Conca de Barberà, el Museu de la Vida Rural estrenarà aquest 31 de març ‘Tros de Dona’, la seva nova exposició de creació pròpia que posa al centre del discurs la figura femenina des del segle XX fins a l’actualitat combinant peces pròpies del museu amb d’altres de més contemporànies.

ÀUDIO: La directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, explica el naixement de l’exposició

ÀUDIO: La comissaria de ‘Tros de Dona’, Anna Maria Andevert, detalla el recorregut històric de l’exposició 

L’exposició combina peces del museu i d’altres de més contemporànies (Imatge: Laia Molné)

La iniciativa parteix d’una investigació realitzada per Catalina Gayà Morlà, Judith Ruiz Crosas i Laia Seró Moreno sobre la presència de les dones en l’exposició permanent del museu. Per aquest motiu l’exposició intercala peces clàssiques propietat del MVR amb d’altres de contemporània d’artistes com Joana Biarnés, Maria Ruido, Anna
Dot o Mercedes Pimiento.

L’exposició es divideix en quatre apartats: Casa, Carrer, Cos i Terra, mostrant l’evolució de les dones en cadascun d’aquests àmbits. El recorregut obliga el visitant a desfer el camí en un exercici de tornar a reflexionar sobre la necessitat de refer la història. Tot el contingut és un homenatge a les dones de cada dia, crucials per l’avançament de la història.

ÀUDIO: Anna Maria Andevert destaca l’homenatge a les dones

 

La mostra inclourà una infografia sobre els visitants (Imatge: Laia Molné)

Activitats complementàries per reflexionar amb la ciutadania

‘Tros de Dona’ es basa en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) cinc, dedicat a la igualtat de gènere i a l’empoderament de la dona. Amb aquesta premissa al llarg de l’any es faran diverses activitats conjuntes amb la ciutadania i trobades amb els centres educatius de la comarca per crear debat al voltant d’aquest projecte. Al mateix temps que es facin aquestes activitats l’exposició s’anirà transformant amb les opinions de cada visitant afegint les seves respostes.

ÀUDIO: Gemma Carbó parla de com es desenvoluparà la proposta

L’exposició estarà activa fins al 4 de febrer de 2024. Al llarg d’aquest temps també es farà un qüestionari als visitants amb el qual es vol crear una infografia sobre les dones, l’evolució de la història i l’efecte de l’exposició sobre els visitants.