La comarca comptarà a partir d’ara amb una nova planta per la fracció de resta que permetrà tractar prèviament els residus abans de dur-los al dipòsit controlat. Així com 11 trinxeres on tractar el producte extret, però també es podran utilitzar per a la fracció orgànica, que ha incrementat exponencialment en els últims anys.

ÀUDIO: El director tècnic del centre de residus de la Conca de Barberà, Albert Sanahuja, detalla el procés

Des de la implementació del servei Porta a Porta els residus s’han reduït de 6.000 a 3.000 tones a la Conca de Barberà. Aquesta nova maquinària permetrà complir la normativa europea i tractar prèviament la fracció de resta, reduint la quantitat de residus destinats a dipòsit controlat. 

La nova planta entrarà en funcionament la setmana vinent (Imatge: Laia Molné)

ÀUDIO: La presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, detalla que d’aquesta manera es complirà la normativa europea

La Conca de Barberà és des dels últims anys la comarca amb un valor de reciclatge més elevat de Catalunya, arribant al 80%. La implementació d’aquesta planta servirà per reduir encara més la fracció de resta i convertir-la en un compost útil per l’agricultura.

ÀUDIO: El director de l’Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, parla d’aquesta implementació   

L’Agència Catalana de Residus ha subvencionat el pagament de la nova planta (Imatge: Laia Molné)

Els alcaldes demanen una reducció de les taxes de residus

Tot i les bones xifres de la comarca, les taxes de la ciutadania no s’hi veuen reflectides, és per això que els alcaldes de la comarca reclamen un tractament diferenciat per baixar els cànons i les taxes a la ciutadania.

ÀUDIO: L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vida, reclama un tracte diferenciat per la comarca

Aquesta nova planta, amb un cost de 3,8 milions d’euros pagats íntegrament per l’Agència Catalana de Residus, entrarà en funcionament la setmana vinent.