El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha visitat aquest matí el mural artístic de gran format “El primer comiat” que l’artista gràfic Roc BlackBlock ha acabat recentment de pintar a la façana de l’alberg de l’Espluga de Francolí.

El mural descobert avui forma part d’una iniciativa conjunta entre l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Drets Socials, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i el projecte Murs de Bitàcola. Aquesta acció s’engloba en l’any de celebració del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals. Abans, el conseller ha passat per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí on ha signat el llibre d’honor i posteriorment ha salut la gent gran que hi havia a la Llar del municipi.

A l’acte de memòria històrica també hi ha participat l’acalde de l’Espluga, Josep M. Vidal; la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol; la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Laia Girós i Barrés; el regidor de Cultura de L’Espluga, Enric Mercadé; l’historiador i redactor del projecte de l’Espai de Memòria, Àlex Rebollo; i l’artista creador del mural, Roc BlackBock, entre d’altres autoritats locals i comarcals.

ÀUDIO: El conseller, Carles Campuzano, parla de la importància de la cocreació

ÀUDIO: Josep M. Vidal, alcalde de l’Espluga, detalla el mural

El mural reprodueix una de les imatges de Robert Capa

El mural reprodueix una fotografia icònica que el reporter de guerra Endre Ernö Friedmann –popularment conegut per Robert Capa– va fer durant el primer acte de comiat de les Brigades Internacionals, integrada per voluntaris de 53 països que van anar a lluitar a la Guerra Civil espanyola en defensa del manteniment de la legalitat de la República, i que es va fer el 25 d’octubre de 1938 al pati porxat de l’hotel balneari Vil·la Engràcia situat a Les Masies, avui alberg de joventut de la xarxa pública Xanascat.

L’artista ha reproduït la instantània amb la tècnica d’art urbà del grafiti en unes dimensions de gran format a la façana que voreja la carretera per tal de ser més vistosa i capta un dels moments d’aquell comiat al qual van assistir-hi, a més de centenars de voluntaris, bona part dels comandaments de l’estat major de l’exercit republicà i membres del govern espanyol, com el mateix president, Juan Negrín.

En concret, la imatge reprodueix un home amb mocador al coll, un diari en italià doblegat sota l’aixella i el puny dret fent la salutació republicana. Tal com s’explica al web del projecte Murs de Bitàcola, al qual es pot accedir-hi des del codi QR inserit al mateix mural, no va ser fins el 2003 que l’estudiós Nil Thraby va descobrir la localització correcta d’aquella foto, en un comiat on a més de Robert Capa també van prendre imatges fotògrafs com Herbert Matthews (New York Times) o Pau-Lluís Torrents (del Comissariat de Propaganda de la Generalitat).