La temporada de calçots s’ha inaugurat oficialment després de la Gran Festa de la Calçotada de Valls. En realitat, alguns restaurants i comerços ja tenien calçots a la venda des del mes de desembre, ja que les altes temperatures dels últims mesos dels 2022 van avançar la primera tongada de collita.
ÀUDIO: El propietari de Coaliments Joan Poblet, Joan Poblet, explica que el producte s’ha avançat aquesta temporada
Tot i això, s’espera que la segona fornada de calçots sigui més propícia gràcies a les glaçades dels últims dies que han permès recuperar les temperatures habitual per aquest producte. Pel que fa al preu en els últims anys els calçots s’han encarit un 20% a causa de la situació actual del món de la pagesia.
ÀUDIO: El propietari de la fruiteria Garcia Vicent, Xavier Francesc, detalla la pujada de preu actual
Les calçotades tornen als restaurants
Després de dos anys de pandèmia en què la modalitat de venda de calçots ha anat canviant substancialment, actualment les calçotades tornen als restaurants, en un any que s’espera recuperar el flux de públic d’abans de la pandèmia.
ÀUDIO: L’encarregat de Relacions Públiques del Molí del Mallol, Víctor Bertolín, celebra un bon inici de temporada
ÀUDIO: El propietari d’Art Restaurant, Josep Maria Ortega, creu que la temporada s’igualarà a anys anteriors
En alguns casos de restaurants que han obert portes en els últims anys aquesta serà la primera temporada en què podran celebrar les calçotades amb normalitat, ja que en les últimes edicions han estat presents les restriccions i inclús el tancament dels establiments.
ÀUDIO: El xef del Restaurant ForEvents, Albert Roig, augura una bona temporada després de dos anys de pandèmia
Altres restaurants de la comarca recuperen en format habitual d’anys anteriors tot i que cada vegada aposten menys pel model de calçotada tradicional i plantegen alternatives com demanar una teula de calçots o alguns plats confeccionats amb aquest producte.
ÀUDIO: El propietari de Cal Travé, Josep Maria Sants, destaca un canvi de model en els últims anys
En qualsevol dels cas, restaurants i botigues preveuen recuperar el públic habitual d’abans de la pandèmia afegint algunes novetats com els calçots cuits, que han arribat per quedar-se arribant a produir en algunes botigues el 50% del producte cuit per endur causa de les dificultats per fer foc a les finques.
Una temporada de recuperació que es podrà allargar fins a Setmana Santa en alguns casos.