El Consell Comarcal de la Conca de Barberà estudia posar en marxa una prova pilot de pagament per generació de residus als municipis de Barberà de la Conca, Senan, Rocafort de Queralt i Vilanova de Prades.

L’ens fa temps que estudia com premiar als ciutadans que millor fan la recollida selectiva. L’objectiu de la prova pilot, que es farà conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya, és determinar si és viable aplicar descomptes a aquells ciutadans que generin menys residus.

De fet, la prova pilot ha de servir per determinar si és més viable això, fer descomptes a aquells que menys residus generin, o bé a aquells que millor reciclin. D’entrada, s’ha optat per aplicar-ho a municipis petits de la comarca, on serà més viable fer-ne l’estudi. Es farà a Barberà de la Conca, on hi ha el sistema de recollida porta a porta, i també a Senan, Rocafort de Queralt i Vilanova de Prades, on fan la recollida amb contenidors tancats amb targeta. Encara no hi ha data al calendari per la prova pilot, però ja està sobre la taula del govern del Consell de la Conca. Es preveu que es facin quatre proves pilot arreu de Catalunya, una d’elles la de la Conca de Barberà.

En una entrevista a Ràdio Montblanc, la presidenta del Consell Comarcal ha explicat que els 22 municipis de la Conca de Barberà han fet arribar una carta a l’Agència de Residus de Catalunya per demanar que es revisin els cànons que es paguen actualment.

ÀUDIO: La presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, explica que han fet arribar una carta a l’Agència de Residus

El projecte d’abastament d’aigua s’encareix

La presidenta del Consell Comarcal, que ha fet balanç de la legislatura en una entrevista a Ràdio Montblanc, ha explicat també que l’augment de preus ha fet encarir el projecte per portar aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona al nord de la Conca. Tot el procés administratiu i tècnic ja està fet, però ara falta trobar més finançament, ja que tot plegat s’ha encarit més de dos milions d’euros, fins a superar els 10 milions. La resta de finançament ja estava compromès amb la Diputació de Tarragona, l’ACA i els municipis beneficiaris. El Consell treballa ara per aconseguir el finançament.

ÀUDIO: Carme Pallàs parla del projecte per portar aigua al nord de la Conca

S’espera que les obres es puguin iniciar el segon semestre de 2023 amb el tram que ha de servir per dur aigua des de Sarral fina a Forès.