Aquest any la sembra d’All a Belltall s’ha fet amb un format fora de l’habitualment. Històricament, sempre s’havia sembrat a inicis de desembre, com ha sigut el cas d’enguany, i a mà. Aquest 2022 ha sigut la primera vegada que l’Agrupació de Productors d’All de Belltall ha decidit afegir l’ús de sembradores per mecanitzar el procés i fer-lo més àgil.

ÀUDIO: La presidenta de l’Agrupació de Productors d’All de Belltall, Montse Sánchez, explica el nou procés de mecanització

La mecanització de la sembra es va fer a inicis de desembre i per primera vegada amb l’all de Belltall (Imatge: Cedida)

Amb aquesta mesura es preveu augmentar la producció, ja que el nombre de compradors cada any va a l’alça i els productors arriben a la Festa de l’All sense poder satisfer tota la demanda. Amb la Fundació Miquel Agustí aquest any s’ha treballat en aquesta línia per poder multiplicar el nombre de llavors i en conseqüència augmentar la plantació d’alls.

ÀUDIO: Montse Sánchez defensa la necessitat d’augmentar el nombre de llavors

A més, es vol reduir el temps de treball per atreure productors joves que s’hi vulguin dedicar a temps parcial i evitar així perdre la tradició vinculada amb l’All de Belltall. En aquest sentit, l’agrupació treballa per poder oferir terres als nouvinguts i tutelar el procés de cultiu de l’all que iniciïn aquests nous productors.

ÀUDIO: Montse Sánchez detalla el projecte per afegir nous productors

Amb aquest nou procés s’espera que la collita d’enguany es pugui augmentar lleugerament a l’espera de nous mecanismes tot i que això dependrà de factors mediambientals com la meteorologia.