El toc manual de campanes ha estat declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, que està reunida a Rabat, al Marroc. Una tradició que, a la Conca de Barberà, encara es manté en alguns municipis.

I per celebrar la declaració, els campaners de la Conca de Barberà es van unir al toc manual de campanes d’aquest dissabte a les 12 del migdia. Concretament, es va fer des dels campanars de l’Espluga de Francolí, Montblanc, Lilla, Solivella, Savallà de Comptat, Vallespinosa i Pira. Són municipis on, encara ara, es manté la tradició de tocar la campana de manera manual els dies de festa.

ÀUDIO: El campaner de l’església de Santa Maria de Montblanc, Jesús Martínez, parla de la importància de mantenir el toc manual

La Conca de Barberà ha fet un esforç en els darrers temps per mantenir, i en alguns casos recuperar, el toc de campanes manual els dies de festa, com és el cas de l’Espluga de Francolí. Mostra d’això és l’exposició que es va estrenar l’any passat, liderar per Jesús Martínez, en què es mostraven els campaners i campaneres de les esglésies de la Conca que encara ara toquen de manera manual.