El proper 22 de novembre el Museu de la Vida Rural acollirà la segona Jornada d’Innovació al Món Rural que organitza el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) i que presentarà 17 projectes que tenen l’objectiu de lluitar contra el despoblament en les zones rurals a través de la innovació social i l’especialització intel·ligent.

Durant aquesta trobada que s’iniciarà a les 9 del matí es parlarà de mètodes per aplicar la tecnologia a l’escola rural i la cura de la gent gran per tal de millorar la qualitat de vida als pobles, però també es posarà el focus en el sector vitivinícola, l’agroalimentari i els productes locals per tal de treballar en la seva especialització i augment de competitivitat. Actualment, els 17 projectes participants ja estan funcionant i durant la jornada es compartiran els aprenentatges i impactes generats a Catalunya i es debatrà sobre els reptes de futur d’aquests projectes, que tenen dinàmiques comunes.

Encetarà la jornada una ponència del cap de la unitat de polítiques de l’European Association for Innovation Local Development (AEIDL), Enrique Nieto. Seguirà una taula rodona sobre els “Impactes i aprenentatges dels PECT en les polítiques de desenvolupament i innovació rural”. Després hi ha previstes dues sessions que tindran lloc de manera simultània, que tractaran sobre especialització intel·ligent i innovació social. Posteriorment es compartiran les conclusions i principals aportacions de les sessions simultànies en la taula rodona “Cap a una nova ruralitat? Oportunitats i reptes de futur per un territori cohesionat i equilibrat”. El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí acull la jornada, durant la qual els participants també podran conèixer les seves exposicions.

Liderat i coordinat per la Diputació de Tarragona, hi participen també la Universitat Rovira i Virgili, el Consell Comarcal del Priorat, l’Organisme autònom de desenvolupament de la Conca de Barberà (Concactiva), el Parc Tecnològic del Vi (VITEC) i  l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). El projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.