La situació extrema de sequera està tenint efectes visibles en la collita. És el cas de les castanyes de Vilanova de Prades, la producció de les quals ha sigut enguany molt pobre a causa de la falta de pluges. Els productors de la zona argumenten que hi ha poc fruit i de mida molt petita i donen la temporada per perduda.

ÀUDIO: El productor de castanyes Claudi Lladó assegura no haver viscut una situació així en 50 anys

Els productors preguntats per l’EFMR coincideixen en el fet que és una situació excepcional, que no havien viscut abans i culpen d’aquesta problemàtica al canvi climàtic, que s’ha traduït en una falta de pluges durant tota la temporada a la Conca de Barberà i en concret a Vilanova de Prades.

ÀUDIO: La productora de castanyes Gemma Pedrola parla del canvi climàtic com a detonant d’aquesta situació

Aquesta és la situació viscuda concretament a Vilanova de Prades, en altres indrets de Catalunya, on les pluges han estat més abundants, s’ha pogut comptar amb una producció més quantiosa.

D’altra banda, continuen presents problemes com el xancre que afecta els castanyers o el robatori de castanyes per part de turistes, tot i que enguany no són de tanta importància, ja que la falta de producció ho eclipsa tot.